Kako je kardinal Pell nedužan optužen za zlostavljanje godinu dana proveo u zatvoru…

kardinal pell
Foto: Steve Jalsevac/LifeSite

Proteklih tjedana u medijima se raspravlja o navodnoj zaštiti pedofila za koju se optužuje đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Đuru Hranića. Međutim, prema dostupnim informacijama, koje dosad nitko nije pobio mons. Hranić je poštovao sve procedure i zakone. Ovaj slučaj podsjeća na jednu drugu hajku koja se vodila protiv australskog kardinala Georgea Pella, koji je preminuo u siječnju, a nedužan je bio lažno optužen, krivo osuđen i bio prisiljen biti u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Pell nedužan je optužen i osuđen za zlostavljanje 13-godišnjaka

Pell je osuđen u prosincu 2018. godine. Po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka. Tužiteljstvo je tvrdilo da se zlostavljanje dogodilo u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu. Sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo duže od godinu dana. Nije mu bilo dopušteno služiti misu. Visoki australski sud srušio je osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala svih optužbi. Dokazano je da se zlostavljanja za koja je optužen ni na koji način nisu mogla dogodili na mjestu i u vremenu u kojem je tvrdila lažna žrtva i Tužiteljstvo.

U medijima se stvorila ogromna hajka na kardinala Pella.  Australski i međunarodni mediji proglasili su ga krivim i prije donošenja presude. Vrhovni sud Australije jednoglasno je poništio nepravomoćnu presudu kardinalu Pellu i proglasio kardinala nevinim čovjekom.

Kardinal Pell 2020. oslobođen svih optužbi za zlostavljanje

Podsjetimo, Visoki australski sud početkom travnja 2020. oslobodio je kardinala Pella koji je izvršavao kaznu od 6 godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, ukinuvši presudu Prizivnoga suda koja je donesena u kolovozu 2019. i koja je potvrdila odluku suda u Melbourneu iz prosinca 2018. godine. Slobodan je napustio zatvor, te otišao u jednu vjersku ustanovu u Melbourneu, kako je naveo Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam je sudaca australskog najvišeg suda jednoglasno donijelo pravorijek da se zločin nije mogao dogoditi na način na koji se tvrdilo te su naložili kardinalovo oslobađanje.

Kardinal Pell je nakon odluke Visokoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim. I da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je lažno optužio, a koji je devedesetih godina bio ministrant u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakvu ljutnju. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne izazove dodatne boli. Napomenuo je da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja. I da je istina jedini temelj pravde. Jer, pravda znači istina za sve.

> Batarelo za Narod.hr: ‘Porota koja je prvotno proglasila kardinala Pella krivim podlegla je ljevičarskom medijskom linču’

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Slučaj kardinala Pella: Ogromne novčane kazne australskim medijima zbog manipulacija u izvješćivanju

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda. No, za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. Sveta Stolica je u raznim izjavama podsjećala da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.

Napadi ‘Novosti’ u slučaju Sotin

Novinar Hrvoje Šimičević u tjedniku Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće za izdavača, kako u Impressumu stoji – Milorada Pupovca, objavilo je serijal tekstova o zataškavanju navodnih slučajeva pedofilije u Sotinu od strane mons. Hranića. Serijal tekstova financiran je sredstvima GONG-a, a u žiriju za dodjelu sredstava je i novinarka Slavica Lukić, nevjenčana supruga Milorada Pupovca. O svemu se na konferenciji za novinare očitovao mons. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Otkrivamo pozadinu napada na nadbiskupa Hranića u režiji Novosti
> Nadbiskup Hranić o slučaju župnika optuženog za silovanje, koji je umro prije završetka suđenja

Novosti pišu kako je nadbiskup Hranić je ”zbog niza eklatantnih propusta 2020. prijavljen Vatikanu’‘ i prejudiciraju hoće li Sveta Stolica utvrditi nadbiskupove propuste u postupanju s prijavljenim slučajevima pedofilije.

Naime, Apostolska nuncijatura u RH 9. ožujka ove godine izvijestila je: ”da je nadbiskup Hranić poslao rezultate predistrage u vezi s predmetnim slučajem Dikasteriju za nauk vjere (u studenom 2018.,), te da je (u prosincu 2017.) Đakovačka nadbiskupija Državnom odvjetništvu u Vukovaru dostavila sve podatke kojima raspolaže za pokretanje građanske istrage” te da je Dikasterij za biskupe zaključio ”da se nadbiskupu Hraniću ne može pripisati optužba za ‘opstruktivno ponašanje’ s obzirom na to da je poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije”.

>Grmoja: ‘Iz proračuna se financira ideološki list Novosti, ostrašćeno glasilo koje sije mržnju’

Dakle, Vatikan je zaključio da je nadbiskup Hranić sve napravio kako je trebalo. Isto je ponovljeno prije nekoliko dana, kad je Apostolska nuncijatura u RH poručila još jednom kako je nadbiskup Hranić poštovao zakone.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.