Kanada: Zapaljene četiri katoličke crkve u samo tjedan dana

Foto: Deopostiphotos

Zapaljene crkve većinom pripadaju domorodačkim zajednicama. Poglavar domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, izjavio je na javnoj televiziji kako su mnogi članovi njegove zajednice katolici, te da su vrlo uznemireni zbog požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kanadi, točnije Britanskoj Kolumbiji (engl. British Columbia) na zapadu države u blizini Vancouvera, prošloga su tjedna zapaljene četiri katoličke crkve. Prvo su prošlog ponedjeljka, kada je Kanada slavila Nacionalni dan domorodačkih naroda, izgorjele dvije crkve. Nakon toga su u subotu ujutro jedna za drugom zapaljene još dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, inače području na kojem živi domorodačko indijansko stanovništvo, piše theglobeandmail.com

„Istrage prethodnih požara, kao i ova dva nova požara, još uvijek traju i dao sada nije bilo uhićenja ili optužnica“, izjavio je policijski glasnogovornik Jason Boyda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije posljednje crkve izgorjele su na području indijanskih plemena, koja su dobrim dijelom katolici: crkva svete Ane na području ‘Upper Similkameen Indian’, a druga na području ‘Lower Similkameen’ u Chopaki blizu granice sa SAD-om.

Požari se javljaju manje od mjesec dana nakon otkrića ostataka 215 djece u neobilježenim grobovima na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole u Kamloopsu. Poglavar Lower Similkameena Keith Crow kaže da su članovi katoličke zajednice domorodačkih naroda vrlo uznemireni podmetnutim požarima i otkrićem grobova.

„Ako vas boli srce u ovom trenutku, obratite se nekome i nazovite. Puno je uzrujanih ljudi i to je … srceparajuće”, rekao je u telefonskom razgovoru, dodavši da je mala crkva u Chopaki bila sagrađena je prije više od 100 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neoznačeni grobovi na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata

Cadmus Delorme, čelnik domorodačke zajednice u Cowessessu, rekao je novinarima u četvrtak da su posmrtni ostatci 751 djeteta pronađeni u neoznačenim grobovima u dvorištu internata u regiji Saskatchewan.

“Ovo nije masovna grobnica, ovo su neoznačeni grobovi”, rekao je Delorme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema kanadskim službenim podacima, internat je djelovao od 1899. do 1997. u regiji Cowessess, oko 140 kilometara istočno od glavnog grada pokrajine Regine.

Nove grobnice otkrivene su površinskim radarskim skenerima pokrenutim u 139 škola širom zemlje, nakon što su krajem svibnja posmrtni ostatci 215 djece, neke stare tek tri godine, pronađeni zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kamloopsu u Kanadi.

Papa Franjo pozvao da se rasvijetli taj žalosni slučaj

Podsjetimo, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 6. lipnja papa Franjo potaknuo je na tihu molitvu za 215 djece preminule u Kanadi, u jednoj katoličkoj rezidencijalnoj školi za domorodačku djecu u Britanskoj Kolumbiji, spominjući se šokantnoga otkrića tijelā 215 djece, učenika Kamloops Indian Residential School.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i autohtone kanadske zajednice.

“To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova”, istaknuo je Papa.

U izjavi od 31. svibnja, kanadski biskupi izrazili su veliku žalost, potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.