Kaos političke korektnosti: HBO prestao emitirati legendarni klasik ‘Prohujalo s vihorom’ zbog navodnog rasizma

Foto: wikimedia commons

Američka medijska platforma HBO Max iz svoje je ponude privremeno izbacila film “Prohujalo s vihorom” Victora Fleminga iz 1939 zbog navodnog rasističkog prikazivanja likova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj se potez HBO max odlučio, tvrde, zbog nasilne smrti Georgea Floyda koji se opirao uhićenju i nereda koji su uslijedili.

“Prohujalo s vihorom je produkt svojeg vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvijek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja povijesnog konteksta u kojemu je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza”, ustvrdio je za glasnogovornik HBO Maxa, prenosi Independent.

“Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, naprije moramo razumjeti i prihvatiti vlastitu povijest”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je osvojio osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu kojega je dobila Hattie McDaniel, prva Afroamerikanka koja je osvojila tu nagradu.

> Legendarni tvorac Monty Pyhtona ponovno ismijava političku korektnost: ‘Ja sam crna lezbijka u tranziciji’

>Marcel Holjevac: Nobelovac James Watson je dokaz da je danas znanost služavka ljevičarske ideologije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prohujalo s vihorom” je zabilježio je rekordnu gledanost u kinima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Premda ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u povijesti kinematografije, ovaj radikalni potez ne predstavlja novost na Zapadu, koji je pogođen idejom političke korektnosti.

No, u svijetu sedme umjetnosti postoje i oni koji kritiziraju političku korektnost, a među njima se ističe i redatelj Terry Gilliam, najpoznatiji član kultne komičarske skupine Monty Python.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On u svojim istupima redovito ismijava političku korektnost te je prigodom razgovora o svom novom filmu kazao:

“Živimo u vremenu u kojem je uvijek netko odgovoran za vaše propuste i to mi se ne sviđa. Želim da ljudi preuzmu odgovornost, a ne samo stalno upiru prstom u nekoga drugog, govoreći: ‘Uništili ste mi život’.”

“Razumijem da su muškarci duže imali više moći u svojim rukama, ali umoran sam, kao bijeli muškarac, što sam kriv za sve što nije u redu sa svijetom”, istaknuo je početkom ove godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.