Katolička crkva u Zapadnoj Virginiji uništena u podmetnutom požaru

st colman
Foto: CNA

Katolička crkva sv. Colmana, povijesna crkva koja se nalazi u okrugu Raleigh, u Zapadnoj Virginiji (SAD), izgorjela je do temelja u očito podmetnutom požaru u nedjelju, prema lokalnom dobrovoljnom vatrogasnom odjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Kanada: Zapaljene četiri katoličke crkve u samo tjedan dana
> Demonizirali Katoličku Crkvu u Kanadi, a onda u “masovnoj grobnici” nije pronađen niti jedan leš

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala bijela zgrada bila je poznata kao “Mala katolička crkva na Irskoj planini” i uvrštena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta. Izvorna struktura datira iz 1877.-1888., prema registru, izvještava CNA.

“Dana 26.6.2022. jedinice iz Beaver VFD-a dobile su dojavu o požaru na građevini katoličke crkve Saint Colman na Irish Mountain Roadu u Shady Springu, WV”, objavila je dobrovoljna vatrogasna služba Beaver na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> U ime obitelji predstavila Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020.
> Zašto je HRT zatajio brutalan napad na crkvu u Beču?: Pet katoličkih svećenika pretučeno tijekom blagdana

Kada su vatrogasci stigli na mjesto događaja, crkva je već izgorjela do temelja i “tinjala”, stoji u objavi. U objavi se navodi da se požar smatra “sumnjive naravi”. Istražuje se podmetanje požara.

Sv Colman’s se nalazi u biskupiji Wheeling-Charleston. CNA je kontaktirao biskupiju za više informacija, ali nitko nije odmah bio dostupan za komentar.

Vatrogasna služba moli sve koji imaju relevantne informacije da kontaktiraju policajce West Virginije.

> Vikend horor u SAD-u: Bijesni pobornici pobačaja napadali crkve, centre za život…

Neki mediji pitaju se je li se i ova crkva našla pod udarom zbog povijesne presude američkog Vrhovnog suda od 24. lipnja kojom je srušena 50 godina stara presuda kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To odluka izazvala je buru neprijateljskih reakcija, vandalizme i napade te nije isključeno kako je uništenje ove crkvice posljedica jednog takvog čina.

Pro-life aktivisti očekuju da će se vandalski i vulgarni napadi nastaviti, posebno nakon odluke Vrhovnog suda kojom je poništilo presudu “Roe protiv Wadea”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.