Katolikofobija: Pročitajte koji su se sve napadi na Crkvu dogodili zadnjih godinu dana u Obersnelovoj Rijeci

sv. nikole svetište trsat obersnel rijeka crkvu
Foto: Župa sv. Nikole u Rijeci, Fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

“Kipovi nisu pronađeni, kao ni počinitelj, ništa za sada. Ukradena su tri kipa, 3. 7. i 11. postaja. ‘Tri pada’, ali mislim da se nije išlo na simboliku, već da su te skulpture bile najjednostavnije za ukrasti. Ti kipovi rimskih vojnika bili su izdvojeni. Mislim da ne treba tražiti neki drugi smisao. Onaj koji je krao, krao je zbog dragocjenog materijala. To je bilo najlakše otkinuti, istina, zanimljiva je slučajnost da su otuđene skulpture baš s tih postaja”, kaže za Narod.hr fra Bernard Barbarić, gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu s kojim smo kratko porazgovarali o uništavanju Križnog puta na Fortici u svetištu Majke Božje Trsatske koje se dogodilo lani, početkom listopada, a jedan je u nizu ispada katolikofobije i napada na Katoličku crkvu u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vlč. Zeba o katolikofobiji i napadima na crkve u Rijeci: ‘To je zaista zastrašujuće’

> (FOTO, VIDEO) Fra Tomislav Šanko za Narod.hr otkrio detalje o vandalizmu na crkvi sv. Nikole u Rijeci

> Crkva na Krnjevu na meti vandala: Prvo masonski grafit, a potom razbijeno staklo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor Križnog puta je akademski kipar Anto Jurkić. Postaje Križnoga puta blagoslovio je kardinal Josip Bozanić, na prvu korizmenu nedjelju 2013., te je ujedno blagoslovljen i završetak obnove Trsatske Kalvarije u kojoj mnogi vjernici, hodočasnici i prolaznici nalaze mir i mjesto za molitvu.

Vjernici su nakon krađe bili u šoku. Mnogi su se došli pomoliti i nisu imali riječi za taj čin.

“Počinitelji još uvijek nisu pronađeni”, ističe gvardijan, a upitan kada će Križni put biti obnovljen, tužno dodaje da u ovom trenutku nema novaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gospodin Jurkić je to radio, za sada ništa… treba novaca za to, kada budemo u mogućnosti tražit ćemo od njega da napravi nove odljeve”, zaključio je za Narod.hr fra Bernard Barbarić, gvardijan najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta – kojeg je 2003. posjetio Sveti Ivan Pavao II., te poručio: “Molite se za mene Gospi Trsatskoj dok sam živ i kad umrem!”

Katolikofobija u Obersnelovom gradu

Riječki gradonačelnik, SDP-ov Vojko Obersnel, koji je upravo proslavio 20. obljetnicu svoga mandata na čelu ovog grada istaknuo je tom prilikom da je “Rijeka samo ljubav”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neki zlonamjernici riječku privrženost socijaldemokraciji nazivaju pogrdnim riječima, a činjenicu da Rijeka bira socijaldemokratsku politiku praktički već tri desetljeća, takvi uspoređuju s totalitarnim uređenjima. Posve pogrešno! Čine to da bi nas provocirali i ponizili vrijednosti koje Rijeka njeguje. … Najtransparentniji hrvatski grad, grad koji je prvi uveo građanski odgoj u Hrvatskoj, grad koji se ponosi svim svojim manjinama, grad koji je Europska prijestolnica kulture, grad s najljepšim bazenskim kompleksom na Mediteranu, s jedinstvenim Astronomskim centrom i planetarijem, grad s jednim od najvećih sveučilišnih kampusa, grad hrabrih ljudi koji još uvijek spremno staju u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i građanskih prava. Rijeka je u proteklih 20 godina rasla i mijenjala se na mnogo lokacija, ali srce joj se nije promijenilo, a ja vjerujem da ni neće. Rijeka je samo ljubav”, poručio je Obersnel u svom osvrtu početkom ožujka ove godine.

Obersnel inače voli isticati da se riječki uspjesi temelje na otvorenosti i tolerantnosti.

Za Dan Grada, 3. svibnja, istaknuo je da se Rijeka i “danas svim silama bori protiv modernog fašizma koji svako malo proviri iz kakve rupe i prijeti novim stradanjima, ponižavanjima, progonima zbog drugačijeg izgleda, govora, ‘krivog’ porijekla, vjere ili seksualne orijentacije. A ta je borba Riječanima odavno usađena u genetski kod”, ustvrdio je Obersnel.

Vjerska nesnošljivost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, upravo u toj klimi koju desetljećima stvaraju sljednici nekadašnje Komunističke partije, te njima privrženi mediji, katolički vjernici osjećaju se ugroženima, zgroženi su napadima koji su se zaredali u posljednje vrijeme, te su s razlogom prestrašeni.

Katedrala sv. Vida u središtu grada

Početkom 2019. Riječanima je doslovno ukraden Božić.

U novogodišnjoj noći iz jaslica ispred katedrale svetog Vida ukraden je kip Isusa. Kipiću Blažene Djevice Marije odrezan je jedan prst, a kipiću pastira dva.

Riječka nadbiskupija jaslice je unajmila po cijeni od 7 tisuća kuna, a sve su prijavili policiji. Izradio ih je Branko Lisjak iz Međimurja. ”Kad sam se dogovarao u vezi najma, monsinjor Matija mi je rekao da oni ne mogu garantirati za sigurnost jaslica, i ja sam rekao ‘Ma tko bi uopće dirao jaslice’. I eto vidite, desilo se”, kazao je tada Lisjak.

Crkva sv. Nikole biskupa na Krnjevu

“Na ulazu u crkvu pred Pepelnicu, krajem veljače 2020. Gospin kip oštećen je ljepilom, bojom. Uz kip se redovito urinira, a i danas je crkva išarana grafitima. Za oštećenje Gospinog kipa župa je prijavila policiji osobu za koju sumnja da je to učinila. Sumnja se također da je ta osoba pripadnik neke sekte. Inače su na našoj crkvi česti vandalizmi”, upozorava za Narod.hr župnik vlč. Slobodan Bunoza.

Župnik pretpostavlja da je problem i zbog položaja crkve koja je smještena uz trgovački centar, te se navečer pojedinci okupljaju uz crkvu gdje piju, uriniraju, vandaliziraju … i šaraju grafite.

Crkva Srca Isusova na Zametu

“Na pročelju naše crkve, na kojem se nalaze dvije niše – početkom ožujka 2020., neposredno prije uvođenja mjera Stožera Civilne zaštite, netko je oštetio niše u kojima su kip Srca Isusova i kip Srca Marijina. Imamo dvije niše za kipove, počinitelji su oba dva pokušali razbiti. Srećom nisu oštetili kipove, ali šteta je na razbijenom staklu.” kazao je za Narod.hr pater Mate Samardžić, župnik župe Presvetog Srca Isusova.

Crkva Marije Pomoćnice na Banderovu

U dvorištu salezijanske crkve Marije Pomoćnice na Banderovu, na dva mjesta razbijen je kip Gospe Lurdske. I o tome je obaviještena policija, kazao je župnik don Tunjo Blažević.

Još prije, uoči Uskrsa je iz dvorišta crkve Marije Pomoćnice ukraden kip sv. Bernardice koji je kasnije, razbijen, pronađen u blizini Tehničkog fakulteta, a iste noći su vandali razbacali cvijeće na balkonu pred tom crkvom.

Crkva Svetog Nikole Tavelića na Krnjevu

Crkva Svetog Nikole Tavelića na Krnjevu najnoviji je slučaj katolikofobije u Rijeci. Našla se meti još uvijek nepoznatih vandala – prvo su sakralni objekt oskvrnuli grafitom koji je uklonjen, a već idućeg dana razbili su staklo.

U noći od 19. na 20. travnja 2020. vandali su na sjevernoj strani crkve sv. Nikole Tavelića grafitom išarali veliku staklenu površinu. Sljedeće noći su to isto staklo razbili, a počinjenu materijalnu štetu policija je procijenila na oko 15 tisuća kuna.

Sada je istraga u tijeku.

“Sigurno je da nam je bilo jako neugodno, jedan čudan osjećaj, da se dvije noći za redom dogodi takav sličan napad… Čovjek nekako ne zna što bi mislio – je li to usmjereno na Crkvu kao instituciju, je li to vjerska netrpeljivost? Ja sam skloniji i htio bih vjerovati da se ne radi o nekoj mržnji, da je više to izraz neke, možda i patologije vremena u kojem živimo i cijelog tog stresa i straha, pa da je to možda posljedica toga. Znakovlje nam pokazuje, to masonsko oko, da je to nešto što bi bilo kontrast s našom Crkvom”, kazao je za Narod.hr fra Tomislav Šanko, predstojnik, animator za zvanja, župnik župe sv. Nikole u Rijeci.

“Policija radi svoj posao – oni najbolje znaju što treba. Mi možemo objaviti uz pomoć medija kako bi se možda, ako zna što se dogodilo, netko javio. To je bilo sa sjeverne strane crkve, nema očevidaca s te strane, jedino cesta prolazi, kuće su nešto udaljenije tako da je počinitelj znao na kojoj će strani napraviti to nedjelo da ne bude otkriven. Ono što bismo mi još mogli napraviti, ne znam… Sviđa mi se ta solidarnost naših vjernika, mladića koji su se odmah tu skupili i došli u pomoć. Sad zajednički pratimo situaciju, a na neki način nas je to i više povezalo.”, poručio je fra Tomislav.

Narod.hr poslao je upit policiji Primorsko-goranske županije o ovim slučajevima. Do objave ovog teksta, odgovor policije nismo dobili.

Također smo tražili odgovor ima li policija prijave za još neke druge vandalizme i/ili napade na vjernike u proteklih godinu dana uz ove koje smo naveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.