Kino Europa poslalo molbu Gradu Zagrebu da ne zatvara kino

Foto: Fah

Zagrebačko kino Europa poslalo je molbu Gradu Zagrebu u kojoj traže da kino ostane otvoreno dok se ne napravi projektna dokumentacija stanja i obnove prostora, osiguraju sredstva za obnovu, odaberu izvođači i dok rekonstrukcija doista ne započne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je dugotrajni proces koji može potrajati godinama i nema potrebe za zatvaranjem kina, otkazivanjem programa i manifestacija i otkazivanjem ugovora o radu djelatnicima i suradnicima kina do početka radova”, ističe se na Facebook stranici kina Europa.

Voditelji kina, odnosno umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, nadaju se da će im nadležne gradske službe uskoro odgovoriti, te pozdravljaju najavljeni javni natječaj za upravljanje kinom na koji će se, kažu, prijaviti ako će odgovarati njegovim uvjetima.

Grad Zagreb ih je prije tjedan dana obavijestio da moraju iseliti iz tog prostora do 1. lipnja, odnosno da im neće produžiti ugovor o najmu, s objašnjenjem da je kinu potrebna renovacija, što su i sami više puta tražili, no na svoje prijedloge, kažu, nikada od Grada nisu dobili povratnu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je održan prvi prosvjed kako se kino ne bi zatvorilo, a u utorak i drugi na kojemu je Boris T. Matić, upravitelj kina, zamolio da  se ne zatvara kino sve dok ne počne njegova renovacija.

U međuvremenu se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila zatvaranju kina, a Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić poručili da se taj prostor neće prenamijeniti, niti postati narodnjački klub.

Festival tolerancije – JFF Zagreb, koji se trebao održati u kinu Europa, morao je preseliti svoje aktivnosti novu lokaciju, a zbog odluke o prekidu aktualnih programa u tom kinu Boris T. Matić im se ispričao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.