Knjižnica Instituta Ruđer Bošković postaje rasadnik znanja

U sklopu Đira po Ruđeru, jednodnevnog popularno-znanstvenog događanja koje će u subotu 14.6. od 10 do 17 sati na Institutu Ruđer Bošković (IRB) građanima otvoriti zabavni svijet pokusa, predavanja, radionica, žongliranja i plesa, u Knjižnici Instituta Ruđer Bošković će se otvoriti Ruđerova učionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o donaciji tvrtke Proaxis d.o.o. Institutu Ruđer Bošković u vrijednosti od 50 000 kuna. Svečano otvorenje održat će se s početkom u 10.00 sati u knjižnici u V. krilu na IRB-u.

“Ovaj će prostor, vjerujemo, biti koristan domaćin brojnim stručnim radionicama namijenim znanstveno-akademskoj zajednici, a posebno nam je zadovoljstvo što će zahvaljujući inicijativi Centra za informatiku i računarstvo i tvrtke Proaxis d.o.o. osim za potrebe znanstvenika IRB-a, ovaj prostor biti na raspolaganju i darovitim učenicima”, istaknuli su iz IRB-a.

Pojasnili su kako je ovo samo mali, ali važan korak u motivaciji i podršci darovitim učenicima – Ruđer ima bogatu tradiciju organizacije popularno-znanstvenih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uz kvalitetna predavanja, tu su svakako i dani Otvorenih vrata koje redovito posjećuju brojni školarci iz svih krajeva Hrvatske, tako da smo do sada zabilježili 15 000 posjetitelja samo u sklopu Otvorenih dana”, rekli su te dodali kako njihovi znanstvenici aktivno sudjeluju kao mentori nadarenim učenicima u pripremama za Olimpijade znanja.

“Želja nam je da ovaj prostor dobro iskoriste za odlične rezultate koje tradicionalno postižu na ovakvim natjecanjima te da im u što skorijoj budućnosti osim ovog prostora, omogućimo i interaktivni laboratorij s bogatijim sadržajem” , objasnio je Tome Antičić , ravnatelj IRB-a.

Ruđerova Knjižnica kao rasadnik znanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižnica IRB-a ima dugogodišnju tradiciju uspješnih organizacija brojnih edukacija i radionica, a dobar dio aktivnosti koje provodi vezan je uz otvoreni pristup znanstvenim informacijama (eng. Open Access).

“Ustupanjem korištenja Knjižnice i IRB-ove infrastrukture mi mladim olimpijcima ne nudimo samo računala, već i pristup informacijama koje su im neophodne za daljnje obrazovanje i napredovanje”, naglasio je Bojan Macan, voditelj Knjižnice.

Otvoreni pristup znanstvenim informacijama je “vruća” tema u znanosti u EU. Štoviše, u sklopu programa Europske komisije (EK) Obzora 2020. propisana je obaveza svim znanstvenicima, čija će istraživanja biti financirana u sklopu spomenutog programa, da svoje publikacije stavljaju u otvoreni pristup putem institucijskih repozitorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Institut Ruđer Bošković prvi u Hrvatskoj ima infrastrukturu u vidu institucijskog repozitorija IRB-a (FULIR), koja je u skladu sa zahtjevima navedenim u Obzoru 2020. Na ovaj način IRB snažno podržava otvoreni pristup i otvara vrata znanosti mladim olimpijcima i potencijalnim budućim znanstvenicima”, zaključio je Macan.

Zabavna strana znanosti

Nakon svečanog otvaranja i simbolične predaje ključeva Ruđerove učionice, ugledni gosti i olimpijci pridružiti svim posjetiteljima koji će uživati u bogatom programu ‘Đira po Ruđeru’, ludim pokusima, zanimljivim predavanjima te bogatom poratnom program na Ruđerovoj špici koja predstavlja znanstveno žongliranje, ples po Newtonu uz Dj-a, znanstveni origami, fora radionice, fiziku ekspres i eStudent mini SCI radionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.