Križevci: Obilježava se svetkovina i 400 godina mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina

Križevci, 7.9.2019 - Zagrebaèki nadbiskup kardinal Josip Bozaniæ poruèio je iz Križevaca, gdje je predvodio misno slavlje prigodom blagdana svetog Marka Križevèanina, kako je taj svetac simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika. foto HINA/ ua

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima okupilo se mnoštvo vjernika. Misno slavlje prigodom blagdana svetog Marka Križevčanina predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je vjernicima poručio kako je njihov svetac simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Markovo vrhunsko svjedočanstvo mučeništva blista i danas kao svijetli primjer evanđeoske dosljednosti koju treba imati u svim životnim odlukama, a posebno opasnostima kojih ni danas ne manjka u redovitom kršćanskom životu”, rekao je kardinal.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako je „sv. Marko noseći naziv ‘Križevčanin’ ovaj lijepi hrvatski grad unio u duhovni vidokrug europske i svjetske svetosti, kršćanske kulture i svetosti koja obvezuje”. Potaknuo je vjernike da poučeni njegovim svjedočanstvom mole za dosljednost u svakodnevnom životu: za dosljednost u našim obiteljima, u obiteljskoj molitvi, u rađanju i odgajanju djece, u poletu i velikodušnosti naših djevojaka i mladića koji će se odvažiti plivati i protiv struje, u obrazovanju, u spremnosti za žrtvu za drugoga, u ljubavi prema Crkvi, u ljubavi prema Domovini, u ljubavi prema siromasima, u gospodarstvu, u brizi za kulturna dobra, za baštinjenu zemlju i okoliš, za naše livade i polja. Ako krenemo drugim putem na kojemu nema znaka i okrilja Kristova križa, zavladat će oholost koja u pustoši sebičnosti guši ljude, upozorio je kardinal Bozanić prenosi IKA.

Ovogodišnjom proslavom svetkovine sv. Marka Križevčanina obilježava se 400. godišnjica njegove smrti. Tom prilikom u danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi Sv. Ane bit će izložen relikvijar s ostacima tijela sv. Marka Križevčanina na pobožnost, zagovor i molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Marko Križevčanin proglašen je svetim 2. srpnja 1995. godine, a kanonizirao ga je papa Ivan Pavao II.

U sklopu svetkovine održat će se i predavanje.

“Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina“ naziv je predavanja predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr. sc. Renate Husinec koje će biti održano na blagdan Male Gospe, u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje će se održati u 20 sati u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima, a organizator predavanja je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić“.

Tom će prigodom članovi Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić“ izvesti poetsko-glazbeni recital “Svetom Marku Križevčaninu u čast“. Pjevanje će animirati Zbor mladih križevačkih župa “Crisinus“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.