‘Križni put hrvatskih skladatelja’: koncert Akademskog zbora Palma u srijedu u Zagrebu

Foto: Facebook/ Pasionska baština Zagreb

U srijedu, 13. travnja 2022. u Zagrebu će se održati završni koncert ovogodišnje Pasionske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19.30 u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu nastupit će Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu pod ravnanjem maestra Franje Klinara i orguljaš Hrvoje Trinki.

Program koncerta „Križni put hrvatskih skladatelja“ vodi slušatelje na glazbeno putovanje postajama Križnog puta. Odabrane skladbe bilo tekstom, bilo ugođajem, prate događaje svake pojedine postaje, dok improvizacije na orguljama pružaju slušatelju trenutke inspiracije i meditacije.

AZBSI „Palma“ od svojih početaka njeguje tradiciju izvođenja skladbi hrvatskih autora, kako na misnim slavljima u Bazilici Presvetoga Srca Isusova, tako i na raznim koncertima, u Hrvatskoj i u svijetu. Tako „Molitva“ Franje Dugana, „Cum invocarem“ Vatroslava Lisinskog i „Zdravo Tijelo“ Šime Marovića kao dio redovitog repertoara već godinama dočekuju nove generacije pjevača koji se priključuju Zboru. I

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zvedbama skladbi „Suscipe Domine“ Anđelka Klobučara i „Oče naš“ Franje pl. Lučića, Zbor odaje počast dvojici autora kojima su ove sezone obljetnice smrti – Klobučareva peta, a Lučićeva pedeseta.

„De profundis“ Ivana Josipa Skendera, skladana upravo za „Palmu“ u vremenu kada je maestro Skender bio i dirigent Zbora, i dvije skladbe Ante Knešaureka, glavnog orguljaša Bazilike, posljednjih su godina nezaobilazni dio obreda Velikog tjedna i Zbor ih izvodi s posebnim veseljem i poštovanjem.

Uz sve to, na ovom koncertu bit će praizvedene i dvije nove skladbe: „Simo hodi človek“ Ivana Josipa Skendera i „Poslušajte ljudi“ sadašnjeg dirigenta Franje Klinara. Zbor je 2021. godine, uz financiranje Ministarstva kulture naručio skladbe živućih hrvatskih autora, skladane na napjeve i tekstove iz prvog izdanja zbirke „Cithara Octochorda“, da bi time obilježio 320. obljetnicu tog konkretnog izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izvode:
Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu “Palma”
orguljske improvizacije: Hrvoje Trinki
dirigent: Franjo Klinar

Program: 

1. Isusa osuđuju na smrt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A. Klobučar: Suscipe Domine

2. Isus prima na se križ

A. Knešaurek: Crux fidelis

3. Isus pada prvi put pod križem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I. J. Skender: Simo hodi človek*

4. Isus susreće svoju svetu Majku

improvizacija

5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

V. Lisinski: Cum invocarem

6. Veronika pruža Isusu rubac

improvizacija

7. Isus pada drugi put pod križem

I. J. Skender: De profundis

8. Isus tješi jeruzalemske žene

F. Klinar: Poslušajte ljudi*

9. Isus pada treći put pod križem

improvizacija

10. Isusa svlače

Š. Marović: Zdravo tijelo

11. Isusa pribijaju na križ

A. Knešaurek: Ecce lignum crucis

12. Isus umire na križu

improvizacija

13. Isusa skidaju s križa

F. pl. Lučić: Oče naš

14. Isusa polažu u grob

F. Dugan: Molitva

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu „Palma“ osnovan je krajem Drugog svjetskog rata s ciljem glazbenog oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi, što mu je i danas osnovna djelatnost. Bogati repertoar zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, dok osobitu pažnju poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini.

Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju zbor ostvaruje i niz zapaženih nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Neka od najznačajnijih nagrada zbora: višestruko osvajanje zlatne i srebrne plakete s Natjecanja pjevačkih zborova u Zagrebu, nagrada „Zlatni lav” s Međunarodne smotre zborova u Lavovu u Ukrajini (1998. godine), zlato s Međunarodnog natjecanja zborova u Rimu, „G. P. da Palestrina“, 2006. godine nastup u finalu “Festivala katedrala” u gradu Saint-Quentinu u Francuskoj, a 2009. zbor osvaja zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju zborova u Ohridu. Na XI. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru 2018. godine zbor osvaja brončanu plaketu.

Zbor je dosad ostvario suradnju s Hrvatskim komornim orkestrom (Ivan pl. Zajc: Missa solemnis), Varaždinskim komornim orkestrom i Mostarskim simfonijskim orkestrom s kojima su izveli Requiem W. A. Mozarta, Zagrebačkim solistima i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske (Antonio Vilardi: Judas), Simfonijskim orkestrom HRT-a i Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić” (G. Verdi: Quattro pezzi sacri), Hrvatskim baroknim ansamblom (M. A. Charpentier: Te deum i D. Zipoli: Misa San Ignacio) te s Puhačkim ansamblom orkestra HNK u Zagrebu (Anton Bruckner: Misa u e-molu). Na Dušni dan 2020. godine zbor je izveo Requiem G. Fauréa.

Zbor je snimio četiri nosača zvuka: „Hrvatska liturgijska glazba XX. st.“, „U slavu Svetog Srca“, Judas Antonija Vilardija te „Koncert u prigodi 400. obljetnice dolaska isusovaca u grad Zagreb“.

Od 2015. godine zbor vodi Franjo Klinar.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.