Krštenje Gospodinovo – Bog je s nama i u našoj grešnosti

grešnosti
Foto: GettyImages

Isus se nije utjelovio u čovjeka u stanju milosti prije Adamovog grijeha. On se utjelovio u tijelo palog, smrtnog čovjeka nakon Adamovog grijeha. I to u svemu, osim što je sam bio bez grijeha. Stao je u Jordan među one koji su na rijeci priznavali i okajavali se zbog svoje grešnosti. Nije stao među važne, bogate, poznate ili slavne ličnosti svoga vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krštenje Gospodinovo 

Blagdan krštenja Gospodinova poručuje nam da Božje utjelovljenje u našu povijest nije završeno onim što se dogodilo u Božiću. Njegovo utjelovljenje nastavilo se u prostoru i vremenu. Krštenje na Jordanu početak je jedne nove dionice na Isusovom životnom putu. To je trenutak u kojemu ga Bog javno očituje izabranom narodu i kojim on započinje u djelo provoditi plan spasenja čovjeka zbog kojeg se utjelovio.

Osim ovog uključivanja javnosti u događaj utjelovljenja i započinjanja Isusovog javnog djelovanja, krštenjem na Jordanu dogodilo se još nešto. Dok se utjelovljenjem u betlehemskom djetetu Bog susreo s nama u našoj djetinjoj nevinosti, ovdje na Jordanu nam se pridružuje i u našoj grešnosti. To je jedino što imamo, a da nam on nije dao. To nas je do tada od njega dijelilo na tako drastičan i nepopravljiv način. Utjelovljenje nije značilo i ne znači samo da se Bog učinio čovjekom, nego je značilo i znači da je Bog u potpunosti na sebe preuzeo i našu ljudsku sudbinu. Čak i sudbinu obilježenu grijehom i grješnošću sa svim posljedicama tog stanja. Zapravo, on je baš zbog grešnosti i grešnog stanja i došao među nas, postao jedan od nas.

Pozvani smo odreći se grešnosti

Don Ivan Bodrožić za Bitno.net piše kako se i od nas, puka Božjeg, očekuje da i sami napravimo prekretnicu u svome životu. Da se od onih koji su živjeli prema Zakonu i odredbama izgradimo u one koji žive prema Bogu živomu i za Boga živoga. Došao je trenutak da postanemo novi ljudi koji žive iznad Zakona, u ljubavi Sina Ljubljenoga. S Isusovim dolaskom i pojavom među ljudima nema onih starih nerješivih i zapetljanih situacija. U takve situacije ljude zapetljava stari čovjek sputan sponama grešnosti. Sada nastaje nova situacija u kojoj se oslobađamo svih spona za život u slobodi djece Božje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.