Kukuruzni put i njegovo značenje: “Ratno vrijeme dalo je i pozitivnu poruku koja se očitovala kroz zajedništvo i ideale”

Foto: snimka zaslona

Ove godine u travnju, pod geslom „Krist, nada naša“, u Vukovaru je održan Susret hrvatske katoličke mladeži koji je okupio 29 000 mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među brojnim aktivnostima organizatora susreta bilo je i snimanje kratkih edukativnih filmova namijenjenih upoznavanju Vukovara i Đakovačko-osiječke nadbiskupije.

Tako je snimljen i kratak film koji govori o ratnom „kukuruznom putu“– jedinoj poveznici između Vukovara i ostatka slobodnog hrvatskog teritorija tiijekom opsade grada. Autor filma je Josip Grizbaher, voditelj obrta za audio-vizualno stvaralaštvo “Cinematic” iz Osijeka, u suradnji s Organizacijskim odborom Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

Film možete pogledati u nastavku, a o njegovom nastanku razgovarali smo s vlč. Fillipom Perkovićem, povjerenikom za pastoral mladih Đakovačko-osiječke nadbiskupije koji je i na čelu organizacijskog odbora SHKM-a u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Htjeli smo mladima poslati pozitivnu poruku- poruku nade”

Vlč. Perković ističe kako mu se ideja za snimanje ovog filma javila tijekom pripreme susreta, kada je utvrdio koliko mnogo ljudi, posebno onih u mlađoj populaciji, nije nikada čulo za kukuruzni put niti zna što je to i što je značio u ratnim godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Želja nam je bila da Vukovar predstavimo ne samo kroz ratna stradanja, nego i kroz onu jednu pozitivnu poruku koju je i ratno vrijeme moglo dati kroz zajedništvo i ideale,“ dodaje.

Film je nastao kroz suradnju s Memorijalnim muzejem u Vukovaru, a namjera organizatora bila je da kroz kratki informativni format mladi budu upućeni u ovu temu.

„Kukuruzni put je značio spas i izbavljenje mnogima, a to je u biti iskonska kršćanska poruka uskrsnuća, nade, novog života i spasenja“ objasnio nam je vlč. Perković simboliku ove teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija SHKM-a umrežila je mlade u nadbiskupiji

U organizaciji SHM-a sudjelovali su brojni volonteri iz Đakovačko-osiječke nadbiskupije. Nakon što je SHKM ove godine uspješno održan, stvorena mreža mladih pomoći će u ostvarivanju mnogih drugih projekata u Đakovačko-osiječkoj nadbiskupiji, od kojih vlč. Perković ističe aktualni volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ kao i planirano osnivanje Studenskog katoličkog centra u suradnji s ocima isusovcima u Osijeku.

Osim što na razini nadbiskupije vrši dužnost povjerenika za pastoral mladih, vlč. Perković istovremeno je i župnik u Višnjevcu pored Osijeka. Na pitanje je li teško uskladiti sve obaveze koje nose te dvije dužnosti rekao nam je: „Izvan ovih velikih događanja kakav je bio SHKM to zapravo i nije problem“, napominjući da ga je biskup, tijekom godine pripreme za SHKM, oslobodio župničke službe.

Ističe kako u pastoralu mladih ima dobru suradnju, kako s biskupom i svećenicima, tako i s uključenim mladima koji mu pomažu u obavljanju njegovog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.