Legendarni Christopher Lee donio dramatsku težinu i aristokratsko držanje na filmsko platno

epa04793282 (FILE) A file picture dated 15 April 2004 shows Christopher Lee during an interview at the Hotel Schweizerhof in Lucerne, Switzerland. According to an exclusive report in The Telegraph, Lee has died at the age of 93 at a hospital in London, Britain on 07 June 2015. His wife delayed the announcement to inform all close members of the family. EPA/SIGI TISCHLER

Christopher Lee, glumac koji je dramatsku težinu i aristokratsko držanje donio na filmsko platno, glumeći zlikovce od Drakule do Bondova neprijatelja Scaramange, umro je u 93. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briljirao u Zvjezdanim ratovima

Glumio je u više od 250 filmova, a zadnjih je godina poznat po ulogama zloga Sarumana iz trilogije Gospodara prstena te opakoga grofa Dookua u dvama filmovima Zvjezdanih ratova Georgea Lucasa.

Iako će za većinu ostati upamćen kao grof Drakula iz niza horora nastali u pedesetima i šezdesetima u produkciji londonske kuće Hammer, koji su Leeja dignuli u zvijezde on se borio za raznolikost uloga i mjesto u filmskoj povijesti osigurao i brojem i raznolikošću uloga, od Sherlocka Holmesa do utemeljitelja Pakistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam maštao da budem romantični glavni lik”, rekao je Lee za AP 2001. “Ali sanjao sam da ću biti karakterni glumac i to i jesam”.

Rođeni Londonac meka glasa i 193 cm visok, Lee je bio filmska zvijezda horora engleskoga govornog područja, posljednji u dugome nizu koji je počeo s Lonom Chaneyem iz nijemoga filma, a uključio je i Lugosija, Borisa Karloffa, Vincenta Pricea i Petera Cushinga.

Većina vodećih redatelja tražila je Leeja, posebno u kasnijoj fazi karijere, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjelovio detektiva Sherlocka Holmesa

U pet je filmova bio zločinački genij Fu Manchu, u filmu o Jamesu bondu Čovjek sa zlatnim pištoljem iz 1974. bio je Scaramanga, a u nekoliko je filmova utjelovio detektiva Sherlocka Holmesa.

Bio je zli čarobnjak Saruman iz trilogije Gospodara prstena redatelja Petera Jacksona iz 2001., 2002. i 2003. Pretkraj karijere nastupio je u Hugu Martina Scorcesea (2011.) i u Sjenama tame, crnoj komediji tima Burtona iz 2012., uz Johnnyja Deppa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lee se rodio 27. svibnja 1922. u bogatoj britanskoj obitelji. Podrijetlo vuče od Karla Velikoga, otac mu je bio britanski časnik koji je sudjelovao u burskim ratovima, a mati grofica Estelle Marie Carandini di Sarzano, ljepotica talijanskoga podrijetla. Roditelji su se rastali dok je još bio dijete, a mati mu se preudala za Harcourta Rosea, strica autora Jamesa Bonda Iana Fleminga.

U Drugome svjetskom ratu bio u kraljevskom zrakoplovstvu, a zbog lošeg vida nije mogao biti pilot pa je služio kao obavještajac u sjevernoj Africi i Italiji. Nakon rata na nagovor rođaka počeo je glumiti: angažirao ga je studio Rank i iduće je desetljeće igrao manje uloge. Kratko je nastupio i u Hamletu Laurencea Oliviera 1948.

Svijet strave

Karijeru u hororu počeo je 1957. kao naslovni lik u Frankensteinovoj kletvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao vampir Drakula prvi je put nastupio 1958. Filmski kritičar Matthew Sweet drži da je Lee toj ulozi dao senzualnost kakva je priličila vremenu novootkrivenih sloboda. Bela Lugosi, tipični Drakula tridesetih sasvim je različit od mišićavoga Leeja, piše Sweet. “Leejeva izvedba uvjerila je naraštaje filmofila da je Drakula knjiga o seksu, a ne o vampirima”, dodaje.

Lee je tvrdio da ga je studio ucijenio i da je morao nastupiti u novim nastavcima filmova o Drakuli. Opirao se osam godina, a onda nastupio u Drakuli: Princu tame. U tome filmu ne govori, a 2006. je za BBC rekao kako je pročitavši scenarij uzviknuo: “Ja neću izgovoriti taj tekst. To je nemoguće. Glup je”. “Zato u tome filmu ništa ne kažem”, objasnio je.

Vitezom je postao 2009., a 2011. dobio je nagradu Bafta Fellowship. Umro je u londonskoj bolnici u kojoj se liječio od respiratornih problema. Bilo je to u nedjelju, a vijest o smrti objavljena je tek u četvrtak na zahtjev njegove udovice koja je prvo htjela obavijestiti rodbinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.