Medvednica na provjeri za dobivanje certifikata za održivi turizam

U Parku prirode Medvednica danas boravi Richard Partington, procjenitelj iz Europarc federacije, kako bi provjerio zadovoljava li taj park potrebne kriterije koji bi mu omogućili pridruživanje parkovima s prestižnim Europskim certifikatom za održivi turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvodnevne posjete Parku prirode Medvednica, Partington će obići i Park prirode Lonjsko polje, koji je zajedno s Medvednicom, u veljači ove godine, predao nominaciju za dobivanje Europskog certifikata za održivi turizam. Rezultat posjeta procjenitelja bit će poznat u listopadu ove godine.

U proces nominacije ti parkovi prirode ušli su kao dio projekta “Parkovi Dinarskog luka” svjetske organizacije World Wild Fund for Nature (WWF). Nakon što su parkovi osnovali Forum za turizam, izradili petogodišnji akcijski plan i strategiju turizma, nominacije su predali zajedno s Nacionalnim parkom Una iz Bosne i Hercegovine te Specijalnim prirodnim rezervatom Gornje Podunavlje i Nacionalnim parkom Fruška Gora iz Srbije.

Partington je izrazio zadovoljstvo dolaskom na Medvednicu rekavši kako je to “zanimljiv park s velikim potencijalom zbog blizine Zagreba”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da bi žičara bila dobra alternativa automobilima kojima se posjetitelji dovoze na Medvednicu i poručio da bi trebalo s tim krenuti čim prije.

Što se skijanja tiče, upitno je može li stanje okoliša podnijeti to skijalište i doprinosi li to sveopćoj koristi, koriste li ga i građani… Ako je pozitivan odgovor, onda je to dobrobit za Zagreb, zaključio je Partington.

Andrea Štefan iz WWF-a istaknula je kako su hrvatska zaštićena područja s izuzetnim bogatstvom biološke raznolikosti te je to prilika za kvalitetan i održiv razvoj turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago mi je što su to prepoznali i članovi Foruma za turizam u svakom parku, među kojima su se posebno istaknuli Zagreb i Kutina te zagrebačka Turistička zajednica. Dobivanje certifikata odlična je promocija jer se parkovi i poslovni partneri povezuju, a hrvatski parkovi se pridružuju najvećoj mreži od 119 europskih parkova koji rade na održivom turizmu i tako čine jedinstveno tržište koje nam se na ovaj način otvara”, istaknula je Štefan.

Hrvatski parkovi će se dobivanjem tog certifikata moći upisati na mapu svjetski poznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije.

Ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić- Limari istaknula je da turizam na Medvednici ima veće šanse ako svi partneri parka surađuju u skladu s parkovnom Strategijom razvoja održivog turizma. Rekla je da su u Strategiji isplanirali i otvaranje modernog Centra za posjetitelje Medvedgrad, obnovu ZET-ove žičare te cijeli niz manifestacija kao i promociju parka kao jedinstvene turističke atrakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako svatko od dionika Foruma ostvari barem neke od predviđenih zadataka kojih je nositelj ili partner u provedbi, situacija u parku će se kroz nekoliko godina vidljivo popraviti po pitanju sadržaja, infrastrukture za posjetitelje, kvalitete usluga, zaštite okoliša, a isto tako i na prihodovnoj strani”, istaknula je Malić-Limari.

U WWF-u ističu da je glavni cilj certifikata za održivi turizam povećati kvalitetu usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina, a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi i biološka raznolikost. Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobivanje certifikata za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre suradnje sa svim korisnicima parka, što se upravo ovih dana provjerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.