Mimohod stotina zaprega i konja na 12. međunarodnom vozočašću u Mariji Bistrici

Manifestacija 12. međunarodno vozočašće konjskih zaprega i konja okupila je danas u najpoznatijem hrvatskom Marijinom svetištu Mariji Bistrici nekoliko stotina sudionika i više tisuća hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji konjskih zaprega i konja koju tradicionalno prve nedjelje poslije Velike Gospe organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina.

Bistričko vozočašće na relaciji Zlatar Bistrica – Marija Bistrica okupilo je stotinjak konjičkih zaprega i 300-tinjak jahača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije te Bosne i Hercegovine.

Sudionike su kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici uz zagorski doručak i limenu glazbu dočekali domaćini Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, i načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, nakon čega se kolona jahača i kočija uputila prema Mariji Bistrici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolonu tradicionalno predvode jahači na konjima, nakon kojih slijedi ogled najraznovrsnijih konjskih zaprega, najboljih i najljepših konja te raznovrsnih kočija i kola.

Po dolasku na Trg u Mariji Bistrici hodočasnicima je dobrodošlicu poželjelo više tisuća okupljenih građana, nakon čega im je u prostoru Crkve na otvorenom pružen blagoslov te je održana sveta misa. Središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović.

Vozočašćem se čuva stari običaj hodočašća koji traje od 1911. godine, nakon što je prvi vlak dovezao “romare” na željezničku stanicu Zlatar Bistrica, a oni su onda krenuli dalje konjskom zapregom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mise druženje se nastavlja u hladovini pod šumom uz hodočasnički ručak.

Prošle je godine vozočašće u Mariji Bistrici prve nedjelje nakon Velike Gospe okupilo, prema procjenama, oko 30 tisuća hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.