Ministarstvo kulture novcem poreznih obveznika financira bizarne projekte

Foto: FaH

Građani Republike Hrvatske, porezni obveznici, zasigurno niti ne znaju što se sve financira njihovim novcem, posebno ako se analizira tko je sve financiran od strane Ministarstva kulture. Ako samo pogledate projekte koje su financirali prošle godine oni su, u najmanju ruku, čudni.  Moglo bi se reći da Ministarstvo financira podobne, a ne one koji imaju projekte, odnosno, one koji su to objektivno i zaslužili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasni kriteriji dodjele sredstava

Ako se pogleda natječaj Ministarstva kulture za financiranje neprofitnih portala 22  ”neovisna medija” ljetos su nepovratno dobila  3.040.000 kuna.  U tom natječaju sporne su bile tri stvari: prva je tumačenje definicije kulture shvatljivo jedino povjerenstvu resornog ministarstva. Nazivi portala, poput  Crol i Muf, mora se priznati, nemaju toliko veze s afirmativnom definicijom kulture koja kaže da je kultura sve ono što čovjek čini radi poboljšanja ljepote svijeta. Teme koje obrađuju također. Druga problematična stvar bio je sukob interesa povjerenstva u sastavu Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka, jer pojedini članovi ujedno i pišu za “nagrađene” portale. Treća sporna stvar bila je bodovanje izmišljene domene “zlatne-godine.com”, koju je urednik portala dalje.com doslovno izmislio kako bi provjerio vjerodostojnost povjerenstva i njegovih kriterija. Ispostavilo se da povjerenstvo nije ni provjeravalo autentičnost projekta, a opravdano se može pretpostaviti kako je važan “kriterij” bilo navođenje imena “renomiranih” autora lijevo-liberalne orijentacije koji bi, navodno, trebali pisati za taj portal.

Tu je i portal  Autograf iza kojeg stoji Drago Pilsel, koji nije prošao na natječaju, dobio je loše ocjene, no ministrica Andrea Zlatar Violić uvažila je Pilselovu molbu, te mu svojom diskrecijskom odlukom donirala naših 70.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je i da zbog sukoba interesa je s 15 tisuća kuna 2013.  godine već kažnjena ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kada je na sličnom natječaju dodijelila sredstva časopisu Zarez, čiji je sama izdavač.

”Kultura nova” pokazuje kakvu ”kulturu” podupire aktualna Vlada

Najnoviji slučaj financiranja ”zanimljivih” projekata jest predstava ”Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave!”, na čijem je plakatu velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima. Osim Ministarstva ovaj projekt financira i Grad Zagreb u Zaklada ”Kultura nova”, a koju je, da sve bude zanimljivije, osnovala Republika Hrvatska na poticaj udruga civilnog društva za civilni sektor u kulturi. Je li “provokativna” kultura, kako ju voli nazvati ministrica Zlatar Violić, jedini vid kulture vrijedan financiranja, u vremenu kad se režu sva davanja i ne samo u kulturi, na čovjeku je da sam prosudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledamo li stranice famozne zaklade ”Kultura nova” može se doznati kako je ona ” rezultat je uspješne višegodišnje inicijative organizacija civilnog društva koje su zagovarale osnivanje posebne zaklade za civilni sektor u kulturi”. ”„Kultura nova“ pruža stručnu i financijsku podršku programima organizacija civilnog društva u kulturi koji: potiču razvoj produkcijskih i organizacijskih kapaciteta nositelja programa; podižu razinu profesionalnog djelovanja putem neformalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja; potiču uspostavljanje međusektorske suradnje; pospješuju programsko umrežavanje i suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini; potiču umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih; potiču i druge programe usmjerene ostvarivanju svrhe Zaklade.stoji na stranicama zaklade.

Na kakav način potiču ”umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih” pokazuje zapravo navedeni primjer. Isto tako, stoji na njihovim stranicama, zaklada je osnovana ”kao odgovor na postojeće stanje unutar kulturnog sustava, a s ciljem osiguravanja učinkovite mjere koja će omogućiti unapređenje stanja civilnog sektora u kulturi”. Svakom pametnom tko zna što financiraju i podržavaju ne treba reći ništa više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.