Ministarstvo kulture objavilo rezultate otkupa knjiga

Foto: Fah

Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu predložilo je za otkup za javne knjižnice 207 naslova 73 nakladnika za koje će Ministarstvo izdvojiti više od 7,3 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2017. godini prijavljeno je 1020 naslova. Vijeće je odabralo 207 naslova 73 nakladnika te ih predložilo za otkup u 55.875 primjeraka, izvijestilo je Ministarstvo na internetskim stranicama.

Kako se ističe, ministrica Nina Obuljen Koržinek u potpunosti je prihvatila prijedlog Kulturnog vijeća i odobrila da se za otkup knjiga u lipnju utroši predloženih 7.368.105 kuna.

Najviše je novca, više od 2 milijuna kuna, izdvojeno za otkup romana te će biti otkupljeno 50 naslova u 15,5 tisuća primjeraka. Slijede naslovi za djecu i mlade, za koje je izdvojeno nešto više od milijun kuna te slikovnice, za koje je izdvojeno 733 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na četvrtom su mjestu zbirke poezije za koje se izdvaja 713 tisuća kuna. Za otkup stripova odobreno je 589 tisuća kuna, za stručne knjige 358 tisuća kuna, za eseje i kritike 351 tisuća, za kratke prozne vrste 316 tisuća, za znanstvene knjige 243 tisuće kuna, a za publicistiku 232 tisuće kuna.

Na posljednja četiri mjesta su monografije (194 tisuće), drame (185 tisuća), izbori iz djela (139 tisuća) i zbornici (108 tisuća).

Vijeće je odobrilo otkup 12 naslova Školske knjige u ukupnom iznosu od 493 tisuće kuna, među kojima su knjige Davorina Rudolva, Ivana Aralice, Krešimira Nemeca, Luke Paljetka, Nade Bezić i Robina Harrisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za knjižnice je u ukupnom iznosu od 441 tisuće kuna otkupljeno i deset naslova Frakture, među kojima su dvije knjige Prima Levija, “Izgubljena prtljaga” Jordija Puntija, “Kultna posuda” Omera Raka, “Slijepa karta” Marka Pogačara i “Bestijarij” Witolda Gombrowicza.

Deset naslova V.B.Z.-a otkupljeno je u ukupnom iznosu od 412 tisuća kuna, uz ostale “Triput u zoru” Alessandra Baricca, “Dnevnik jednog nomada” Bekima Sejranovića, “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić, “Trenutak” Magde Szabo i “Sjever je mjesto tame” Gorana Gerovca.

Za narodne knjižnice otkupljeno je i 11 naslova Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade u ukupnom iznosu od 341 tisuće kuna te Sabrana djela Veselka Koromana objavljena u nakladi Synopsisa u iznosu od 294 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkupljeno je i šest naslova Hena coma (“Ako ikad” Aleksandre Orlić, “Violina iz Auschwitza” Marije Angels Anglade, “Kak je zgorel presvetli Tombetassicz” Marka Gregura i dr.) za koje je Ministarstvo odobrilo 277 tisuća kuna.

Za otkup pet naslova Ex librisa, među kojima “Sade, en face i iz profila” Annie Le Brun i “Antologija svjetske kratke priče” Borisa Marune, odobreno je 258 tisuća kuna, a za sedam naslova Naklade Ljevak, poput “Otela – Arapa iz Vlore” Bena Blushija, “Petog evanđelja” Dubravke Oraić Tolić, “Atanora” Jasne Horvat odobreno je 235 tisuća kuna.

Za osam naslova izdavačke kuće Meandar media, među kojima su knjige Georgesa Pereca, Gillesa Deleuzea, Josea Eduarda Agualuse i Mirjane Buljan, odobreno je 215 tisuća, a za osam naslova Mozaika knjiga među kojima i “Anka Brazilijanka” Mate Lovraka, dvije knjige Sanje Pilić te “Vrijeme ljubavi” Gorana Tribusona odobreno je 208 tisuća kuna.

Mogućnost otkupa ostalih prijavljenih naslova Vijeće će razmotriti u jesen, odnosno po isteku roka za prijave na Javni poziv 13. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.