Mladi hrvatski pijanist Lovre Marušić dobio 2. nagradu na prestižnom natjecanju u Clevlandu

Foto: facebook

Velik međunarodni uspjeh mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu na prestižnom međunarodnom natjecanju 2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu, Ohio, u SAD-u.

Međunarodno klavirsko natjecanje u Clevelandu jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975., a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića. Oni su nastupili s eminentnim gudačkim kvartetom Escher u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, ponajboljim američkim orkestrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon drugog kruga koncerata u subotu navečer u dvorani Severance s clevelandskim orkestrom, žiri je proglasio dobitnike nagrada.

Martín García García (24, Španjolska) osvojio je prvu nagradu, Lovre Marušić (28, Hrvatska) drugu nagradu, treća nagrada pripala je Byeol Kim (31, Južna Koreja), a četvrta Yedam Kim (31, Južna Koreja).

Lovre Marušić (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju «Santa Cecilia» u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World Piano Teachers Association u Londonu (2017.)… Zaposlen je kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.