(FOTO) Mnogobrojni vjernici dali podršku izgradnji nove crkve na Trnjanskoj Savici

U parku u zagrebačkom naselju Trnjanska Savica u ponedjeljak navečer okupili su se mnogobrojni vjernici sa zapaljenim svijećama te molili za planiranu izgradnju crkve “bl. Alojzija Stepinca” u dijelu tog parka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernici su u procesiji sa svijećama došli u park nakon mise koja je na Stepinčev blagdan, 3. listopada, održana u Pastoralnom centru na Savici. U parku ih je dočekala grupa vjernika sa svijećama te su zajedno molili za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i za izgradnju župne crkve u dijelu parka na Savici, pod Stepinčevim geslom: “Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni”. Osim molitve i pjesmom su slavili Boga.

Župnik velečasni Antun Vukmanić istaknuo je kako je osobita molitva večeras za ovu župnu zajednicu koja od 1999. godine čeka na izgradnju svoje župne crkve. “Vi znate koliko je to vremena. Svake nedjelje pripravljati prostor u osnovnoj školi, opet ga raspremati, i tako iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu. Zahvaljujemo svima na ljubavi i velikodušnosti koju su do sada ugrađivali u ovu zajednicu koja zbog nedostatka prostora nije nestala, nije se osipala, nego je rasla i izgrađivala se. Danas želimo moliti da lokacijska dozvola koju je Grad Zagreb izdao 9. kolovoza ove godine što prije postane pravomoćna kako bismo potom mogli nastaviti one neposredne radove prije početka izgradnje – upis vlasništva nad zemljištem, ishođenje građevinske dozvole i potom blagoslov gradilišta. Pozivam vas već sada da se sljedeći put okupimo upravo na blagoslovu gradilišta naše župne crkve”, poručio je župnik Vukmanić.

Studentski kapelan grada Zagreba don Damir Stojić izjavio je da je na poziv župnika Antuna Vukmanića došao sudjelovati u večerašnjoj molitvi. “Mi kršćani kad god molimo, vjerujemo da je Bog prisutan. To je živa Crkva, dakle, Crkva jest narod Božji. Kad se okuplja, naravno, ta ista Crkva, narod Božji treba i mjesto okupljanja i zato uvijek gradimo crkve da se možemo okupljati. I tu smo da se molimo za više nakana – za hrvatski narod, za proglašenje svetim Alojzija Stepinca ali i da sve prođe po redu za izgradnju crkve na ovoj novoj lokaciji. Tu smo prvenstveno da Boga molimo”, poručio je don Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu u parku, pod Stepinčevim geslom “Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni”, animirali su mladi župe, a sudjelovao je i p. Ivan Ike Mandurić. Glazbeni dio predvodili su Slavljenički tim karizmatske zajednice mladih Božja pobjeda te Duhovni KUTAK XI, vlč. Ljubo Vuković i Maja Blagdan.

Pater Ike Mandurić: Ne možemo odustati od gradnje crkve na Savici, ali želimo da se ona gradi u miru i zajedništvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što je prava istina o gradnji crkve na Savici!

Razmišljanje župljana o crkvi na Savici: Ljudi apriori odbacuju Crkvu zbog krive slike koju im serviraju mediji

‘Želim da uz crkvu na zagrebačkoj Savici djeca imaju ono što ja nisam imala’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u medijima se na različite načine govori o problemu izgradnje župne crkve blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu. Župa je osnovana 1999. godine, nedugo nakon što je 3. listopada 1998. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Župa broji oko 12 000 stanovnika. Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već petu godinu okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

Inicijativa „Savica za park, a ne za crkvu“, koja se bori protiv izgradnje župne crkve, kao glavni argument navodi mjesto izgradnje. Važno je reći kako je navedenu lokaciju grad Zagreb još 2007. godine dao Župi kao zamjenu za zemljište koje je gradu dala Župa Krista Kralja.

Dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček: Bez razloga protiv crkve na Savici u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.