Monografija ilustracija Ivana Antolčića klasika hrvatske ilustracije

Iako je monografija „Antolčić ilustracije“ Borisa Vrge u izdanju sisačke Aure izišla prošle godine tek je sredinom ožujka 2014. u Sisku predstavljena javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografiju su predstavili likovna kritičarka Branka Hlevnjak, akademik Tonko Maroević i autor Boris Vrga. Predstavljači su istaknuli kako je u nas rijetka pojava monografija ilustracija, jer se ilustracija ne cijene u onoj mjeri u kojoj zavrjeđuju. Primjerice, istaknuto je, u Likovnoj enciklopediji nema natukne „ilustracija“, a u Općoj enciklopediji natuknica postoji, ali kazuje da je riječ o ukrasu umjetničkoga djela.

Kad je riječ o ilustracijama Ivana Antolčića (rođenoga u Komarevu 15. svibnja 1928.) onda treba reći da su njegove ilustracije – umjetničko djelo koje funkcionira uz tekst, ali i samostalno. Antolčić se ilustriranjem bavi punih pola stoljeća. Uz njegov prepoznatljivi slikopis stasalo je nekoliko naraštaja. Spada u red najboljih i najoriginalnijih svjetskih ilustratora.

Čaroban svijet Antolčićevih ilustracija svoje ishodište pronalazi u posavskome zavičaju autorova djetinjstva, kojemu je ilustrator ostao vjeran. Na toj vjernosti izgradio je prepoznatljivi i nezaobilazni slikopisni opus. Antolčić je na području ilustracija nacionalni „brand“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 275 zabilježenih knjiga (neke su sigurno promakle popisu, priznaje i autor monografije), koje je ilustrirao Antolčić, prva je izišla godine 1960. a posljednja 2012. Antolčić je ilustrirao najbolje svjetske i domaće autore za djecu. Surađivao je s piscima udžbenika i čitanki, autorima povijesnih djela, pjesnicima, pripovjedačima viceva, ali i autorima religijskih sadržaja.

Ilustratorska djelatnost predstavlja nezaobilazan segment njegova bogatoga ukupnoga likovnoga stvaralaštva. Ilustrirao je dječje listove Smib, Modra lasta, Radost, ali i najprestižnije biblioteke nacionalne književnosti. Ilustrirao je neizbrojive naslovnice časopisa, plakate i književne priloge objavljivane po časopisima i dnevnom tisku. Ilustracije je izlagao i u inozemstvu.

Boris Vrga objavio je godine 2001. opsežnu likovnu monografiju „Posavski Antej – Ivan Antolčić“ u kojoj je sažet njegov slikarski rad. Monografija Antolčićevih ilustracija na 235 stranica uz autorski tekst B. Vrge donosi ilustracije književnih tekstova namijenjenih odraslim čitateljima; ilustracije književnih tekstova za djecu i ilustracije tekstova zavičajnih pisaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivi su podaci i o strukovnim nagrada i pohvalama za ilustraciju, a osobito kronološki pregled popisa knjiga s Antolčićevim ilustracijama iz kojega je razvidno kako je, samo na području ilustracija, Antolčić i plodnošču i originalnošću odavno postao klasik hrvatske ilustracije.

Kako je ostavio velikoga traga na području plakata i medaljarstva, za očekivati je izlazak još dvije monografije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.