Mons. Franjo Komarica: zapadna Europa zanemarila je jugoistočni dio Europe, a ‘kontrolirani kaos’ i dalje vlada u BiH

FAH

Knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, u kojoj u razgovoru s njemačkim katoličkim novinarom Winfriedom Gburekom, banjalučki biskup mons. Franjo Komarica iznosi svoja svjedočenja o ratu u Bosni i Hercegovini (BiH) i zakulisnim igrama međunarodnih sila na području BiH, te o stradanju Hrvata katolika u BiH, posebice na banjalučkom području, predstavljena je u srijedu navečer u Sveučilišnoj knjižnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Komarica rekao je da je prijatelj Banjalučke biskupije i dobrotvor njemački katolički novinar Winfried Gburek odlučio u ovoj knjizi objaviti dio razgovora koje je s njim višekratno vodio.

“Ova knjiga krik je europskoj i svjetskoj javnosti o onome što su rade tzv. veliki sa malim narodima i malim ljudima”, istaknuo je biskup Komarica. Podsjetio je kako se prijevod knjige na hrvatskome jeziku, koji je nedavno objavljen u nakladi zagrebačkoga Večernjeg lista, pojavio u godini obilježavanja 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma te da ona pokazuje “kako je zapadna Europa zanemarila jugoistočni dio Europe a ‘kontrolirani kaos’ i dalje vlada u BiH”.

Biskup je zapitao “zašto se u BiH uporno cementira nepravda već 20 godina, zašto mi međunarodni dužnosnici kažu da im nije stalo do nas nego do vlastitog džepa i da ne žele pravnu državu u BiH”,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aktualni val izbjeglica koji u Europu dolazi s Bliskog istoka i Sirije biskup je rekao “kako je to samo nastavak onoga što se događalo u BiH – isti rukopis i ista priča”.

Biskup Komarica izrazio je zabrinutost za budućnost Europe jer se, ocijenio je “Europa i europska civilizacija dramatično urušavaju i Europa će doživjeti strašnu katastrofu”. Ali, ustvrdio je, “mi se ne mirimo s tom destrukcijom pošto Europa ima što ponuditi”. Dodao je kako je, po njegovim saznanjima, “predviđeno da sljedeće godine u Europu dođe sedam milijuna Arapa”, te se zauzeo “da Arape učinimo našim prijateljima”.

“Biskup Komarica svjedok je vjere, ali i stradanja svoga naroda”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor povijesti na splitskom Filozofskom fakultetu Josip Dukić istaknuo je kako se ovom knjigom “skidaju maske velikih – onih koji donose odluke i ne misle na sudbine ljudi, a posebice maske engleske i američke politike”.

Dukić je rekao kako knjiga otvara teme rata, izbjeglištva, spaljivanja kuća ali i velike globalne teme, među ostalim i prisutnost Islama, a s islamskom strujom, dodao je, “dolaze i strani arapski elementi u BiH”.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu fra Luka Tomašević istaknuo je kako biskup Komarica zagovara politiku pomirenja i oprosta, te da je pri tomu zanimljiva njegova “strategija evanđelja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Biskup Komarica svjedok je vjere, ali i stradanja svoga naroda. Kada se nanosi nepravda njegovom narodu on je ljut i nezadovoljan – to se vidi u ovoj knjizi“, kazao je fra Luka.

Po njegovim riječima iz ovog podužeg intervjua objavljenog u obliku knjige, vidi se da je biskup Komarica “prikupio sva sjećanja i duboko ih proživio kao čovjek koji zna sustavno razmišljati”.

Prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Branko Matulić kazao je kako je ova knjiga puna potresnih svjedočanstava i biskupova zauzimanja za dostojanstvo svakoga čovjeka.

Govornici su rekli i da je biskup Komarica “Gandhi naših dana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.