Muzejem triljskog kraja od sada se može i virtualno prošetati

Foto: facebook/Muzej triljskog kraja

S ciljem popularizacije Muzeja triljskog kraja i tamošnje kulturne baštine, taj je muzej ovih dana ostvario projekt online virtualne šetnje svojim postavom, u koju se može krenuti sa web stranice Turističke zajednice Grada Trilja i s adrese www.muzejtriljskogkraja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virtualna šetnja triljskim muzejem obuhvaća arheološki postav i etnografsku zbirku te muzejski lapidarij u kojem se čuvaju kameni spomenici, predstavljajući kroz prikaz u 360 stupnjeva suvremenu, inovativnu i interaktivnu prezentaciju muzejskog postava koristeći najnoviju VR tehnologiju, objavio je Muzej triljskog kraja, a prenosi Muzejski dokumentacijski centar.

Za potrebe projekta napravljeno je tisuću fotografija koje su nakon produkcije sadržane u trinaest virtualnih panorama rezolucije veće od 200 megapiksela, a posebno se ističe zračna panorama Trilja i okolice “koja na jedan vrlo atraktivan način prikazuje raskoš i ljepotu triljskog kraja.”

Na fotografijama su posebno označene info točke koje na hrvatskom i engleskom jeziku korisnike upoznaju s djelatnošću muzeja, muzejskom postavu i izabranim eksponatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Buduće posjetitelje se na ovaj način želi potaknuti na interakciju s muzejskim postavom te na fizički dolazak u Muzej gdje će se inicijalni kontakt korisnika virtualne šetnje, pretvoriti u aktivnu komunikaciju s izložbom i eksponatima”, kažu iz Muzeja.

Virtualnu šetnju može se doživjeti na svim tipovima uređaja od PC-a, pametnog telefona ili tableta, uz dodatnu mogućnost pregleda uz pomoć virtualnih naočala.

Muzej triljskog kraja, osnovan 1996. godine, jedan je od najmlađih hrvatskih muzeja. Smješten je u nekadašnjoj župnoj kući koja je adaptirana za muzejske potrebe te je od svibnja 2006. otvorena javnosti putem tematskih izložbi, radionica, predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej triljskog kraja prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja prezentiranu kroz Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku.

Trajna izložba “Tilurij – rimski vojni logor“ predstavlja lokalitet i rezultate arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gardun pokraj Trilja koji se sustavno istražuje od 1996. godine.

Projekt virtualne šetnje je realiziran uz potporu gradske turističke zajednice, a izveden u suradnji s digitalnom agencijom L33T iza koje stoji više od 200 projekata tog tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.