Na Bundeku će se postaviti spomenik mađarskom književniku Jokai Moru

Foto: wikimedia commons

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine podržali su u četvrtak podizanje spomenika mađarskom književniku Jakai Moru na šetnici uz jezero Bundek, prihvativši time inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj darovat će Zagrebu poprsje od lijevane bronce s likom mađarskog književnika Jokai Mora i kameni postament za poprsje od mađarskog vapnenca, te kamen s urezanom kosom pločom, rad akademskog kipara Gyȯrlf Lajosa iz Mađarske, čija je procijenjena vrijednost oko 100.000 kuna, dok će se postavljanje spomenika financirati iz zagrebačkog proračuna s također 100.000 kuna.

Spomenik će se postaviti na zelenu površinu na Bundeku na dijelu šetnice uz jezero zvanom “Aleja književnika”.

Jokai Mor mađarski je književnik rođen 18. veljače 1825., a preminuo je 5. svibnja 1904. u Budimpešti. Jedan je od vođa mađarske mladeži za revolucionarnih zbivanja 1848. i 1849. Nakon amnestije nastavlja političko djelovanje i intenzivno se posvećuje pisanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mor je romanopisac i dramatičar, izdao je preko sto književnih djela, od kojih se dva odigravaju na prostorima Hrvatske, u Rijeci i u srednjovjekovnom Dubrovniku.

Neka od značajnih su: Otok Nepean, Radni dani, Jedan mađarski nabob, Zoltan Karpaty, Siromašni bogataši, Sinovi čovjeka kamena srca, Crni dijamanti, Zlatni čovjek i Žuta ruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.