Nadbiskup Barišić u Sinju: Da su bila dva Adama i dvije Eve, ne bi nas bilo, bila bi dva groba i kraj života

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na svečanom misnom slavlju na blagdan Velike Gospe danas se okupilo 30-tak tisuća vjernika.

Procesiju i koncelebrirano misno slavlje predvodio je splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je u propovjedi pozvao na zaštitu braka i obitelji.

“Ako nema univerzalnih vrednota, već od vremena do vremena tko dođe na vlast odlučuje po svom ideološkom opredjeljenju što je dobro, istinito i pravedno. Kuda idemo? Gdje ćemo završiti, ako se zakon temelji na moći, a ne na istini”, upitao je nadbiskup Barišić.

Upozorio je da je Hrvatska izložena gospodarskoj, ali i moralnoj krizi te naglasio kako bi “nas poplava koja ugrožava moralne i duhovne vrijednosti trebala ujediniti i solidarizirati poput nedavne prirodne nepogode”.

“Ne možemo biti i ostati pasivni promatrači porasta vodostaja, rastakanja i probijanja obrambenih nasipa života, braka i obitelji” upozorio je Barišić. “Doista, kad se radi o životu, zaštiti i dostojanstvu osobe, obrani i promociji temelja života, to jest braka i obitelji, svi bismo, bez obzira na vjeru i svjetonazor, trebali biti na strani života. Nevjernik bi bio samo onaj koji ugrožava i čini da život bankrotira”, zaključio je.

„Za nas vjernike vrijedi ona Kristova: ‘Istina će vas osloboditi’. Bez obzira na sve autoritete koji se kite znanstvenošću do kulta ličnosti, istina je da muško i žensko rađaju novi život. Da su bila dva Adama i dvije Eve, ne bi nas bilo, bila bi dva groba i kraj života, a zemaljski vrt postao bi šikara i prostor zmija. Jasno, svaki čovjek ima svoje neotuđivo dostojanstvo, vrijedan je poštovanja i pravne zaštite ali ne degradirajmo svetinju prirode i njezina Stvoritelja”. U nastavku homilije poručio je da je budućnost hrvatskoga društva, što mnogi predviđaju, jest zdrava, prirodna hrana, a još važnije prirodno zdravi brak i obitelj.

„Dragi bračni drugovi i zaručnici, vaše dijete je i vama i društvu znak budućnosti i nade. Vi ste branitelji života u našim gradovima i na našem teritoriju. Svetinju svoga braka potrebno je hraniti pažnjom, uvažavanjem, međusobnim razgovorom, a osobito molitvom, razgovorom s Bogom, izvorom ljubavi. Bez molitve čovjek je osamljen, nemoćan, udaljen. Molitva nas otvara, povezuje, ohrabruje, stvara zajedništvo, blizinu, pripadnost”, prenijela je ika.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: gospa-sinjska.hr