Nadbiskup Hranić: ‘Bijela kuga’ godinama pustoši Slavoniju, trebamo njegovati kulturu života, poštivati i zaštiti ženu majku, obitelj

Foto: Fah

Nadbiskup đakovačko-osječkog mons. Đuro Hranić u utorak je na 21. susretu Crkve i politike – Susretu djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije, demografsko stanje u Slavoniji nazvao bijelom kugom koja godinama pustoši ovaj dio Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21. susret Crkve i politike održava se na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Đakovu, a okupio je 50-ak sudionika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Razgovarali su o problemu depopulacije na području te tri slavonske županije, o čemu je posebno izlagao demograf s Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, dr. Dražen Živić.

Naglasivši da ‘bijela kuga’ godinama pustoši Slavoniju, nadbiskup đakovačko-osječki Hranić rekao je kako “lokalni političari mogu i moraju vršiti pritisak na središnju vlast da donese dugoročne mjere demografske obnove nacije”.

“Naši političari razmišljaju od izbora do izbora. Između njih, za četiri godine, za demografsku obnovu naroda ne može se učiniti ništa”, upozorio je mons. Hranić. Istaknuo je da “demografsko pitanje ne može biti pitanje političkog prepucavanja i skupljanja jeftinih političkih bodova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovačko-osječki nadbiskup pozvao je sve da ujedine snage u konsenzus oko toga važnog hrvatskog pitanja – demografije. Umjesto kulture smrti, hrvatsko društvo treba njegovati kulturu života, poštivati i zaštiti ženu majku, obitelj, napose one s više djece, zaključio je mons. Hranić.

Govoreći o demografskim kretanjima u trima slavonskim županijama – Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj, demograf dr. Živić izrazio je zabrinutost, rekavši da su trendovi unatrag 15 do 20 godina takvi da se demografska situacija u Slavoniji urušava tolikom brzinom da je već danas upitno hoće li se oni uopće moći usporiti ili ublažiti.

“Između dva popisa stanovništva ove tri županije izgubile su 30-tak tisuća stanovnika, prirodnim odljevom, iseljavanjem ili unutarnjim migracijama”, rekao je Živić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukazao je i na problem starenja na tim prostorima pa je broj stanovnika starijih od 65 godina veći od broja mlađih od 14 godina. Nastave li se ovakvi trendovi događat će se daljnja depopulacija, pa će s današnjih 640.000 stanovnika do 2030. godine, ove tri županije zajedno imati manje od 600.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.