Nadbiskup Hranić blagoslovio nadbiskupijske vinograde i mlado vino

Zagreb, 12.10.2017 - Konferencija za medije povodom 55. plenarnog zasjedanja HBK. Na fotografiji Mons. Đuro Hranić. foto HINA/ Daniel KASAP /dk

U Trnavi pokraj Đakova, poznatoj po tamošnjem vinogorju, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u ponedjeljak je na Vinkovo tradicionalno blagoslovio nadbiskupijske vinograde i mlado vino, a ujedno je i Općina Trnava obilježila svoj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Hranić je, predvodeći obred blagoslova, podsjetio kako su i plodni vinogradi Božji dar, pri čemu se osvrnuo i na promjene klime te snagu prirode.

“Koliko god puno možemo, jer nam je dragi Bog dao razum i mogućnosti da proničemo u zakonitosti prirode i da si olakšavamo život dostignućima na području tehnike i znanosti, ipak ova stvorena stvarnost nas nadilazi. Pobožan čovjek u tome vidi da dolazimo iz ruke Božje i k njemu se vraćamo, da smo o njemu ovisni. Ova nam je zemlja dana da je uređujemo, ali nismo potpuno autonomni, ovisimo o Bogu”, rekao je Hranić.

Zaključio je kako je priroda zajedno s čovjekom “kristocentrična”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O proizvodnji u nadbiskupijskim vinogradima, odnosno o proizvodnji tvrtke “Misna vina” u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije, voditelj njene proizvodnje i glavni enolog Miroslav Bošnjak rekao je kako na toj lokaciji tvrtka ima 30 hektara pod vinovom lozom.

Govoreći o sortimentu, Bošnjak je istaknuo kako je najzastupljenija sorta traminac čije površine “Misna vina” sada proširuju za još 5 hektara. Slijede chardonay, graševina, itd.. Godišnja proizvodnja vina kreće se između 140 i 180 tisuća litara, a i vina iz prošle berbe, koja su sada u podrumima, obećavaju svojom kvalitetom, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.