Nadbiskup Puljić protiv Istanbulske konvencije i rodne ideologije: ‘Ne obaziru se na prirodni red stvari upisan u ljudsku narav’

Foto: Zadarska nadbiskupija

„Društvu su potrebne kreposne i duhovne žene i majke koje imaju veliko ljudsko i humano srce te snažnu i stabilnu vjeru. Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Za njih je obitelj božanska institucija, povlašteno mjesto osobnog rasta i odgoja budućih članova društva, Crkve i naroda. Zato je bolja i sretnija budućnost pojedinaca i društva u rukama dobrih i kreposnih žena i majki“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranog misnog slavlja koje je na svetkovinu Uznesenja BDM u utorak 15. kolovoza predvodio u svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, velebitskoj planinskoj uzvisini u župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici, a rijetki mediji prenijeli su njegove riječi.

„Žena i majka veliki je prirodni misterij, a budućnost je u rukama čestitih žena i majki“ naglasio je nadbiskup, istaknuvši da je majka izvor života koja hrani, štiti i brani mlado biće, nemoćno i potrebno zaštite. „Lijepo je vidjeti majku s djetetom u naručju kako žari altruizmom, nesebičnošću i požrtvovnošću. Stoga, reći za nekoga da je ‘dobar kao majka’ je najljepši kompli­ment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju. Jer ljudi žive od ljubavi i dobrote koja je u majci pri­rodno utjelovljena. Po maminoj žrtvi svi smo dobili život i grijali se na majčinoj ljubavi. Takvo ćudoredno, duhovno i veliko materinstvo, čisto i savjesno, uvijek pobuđuje poštovanje i predstavlja se kao ljudski i moralni ideal. Danas to valja u svakoj prilici isticati jer proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i strašnu krizu materinstva“ upozorio je mons. Puljić. Upozorio je i da „nije svaka majka velika. Ima ih koje ne vole svoje mate­rinstvo, pa nerado i preko volje postaju majke. Ima i onih koje ne vole svoj porod, jer u djeci ne vide Božji dar i Božji blagoslov, nego ekonomski problem i teret. Što reći o onima koje traže uništenje života u ime ‘ženskih prava’? To je perverzija najljepšega, najhumanijega i najsvetijega što je Bog stvorio pod majčinim srcem“ upozorio je nadbiskup. Treba pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svog poziva, a djevojkama da postanu dobre i odgovorne žene i majke.

U svijetu izvrnutih vrednota, loših primjera i ponuda, treba pomoći ženama i majkama da ostanu na visini svog poziva i zadatka. „Nema pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, vjere, bez molitve i pobožnosti, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne majke, potrebne društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov. One traže i nalaze snagu za ljubav i žrtvu pred oltarom i na pričesnoj klupi; uz vječno svjetlo Isusove dobrote i ljubavi. Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano“ potaknuo je nadbiskup, zahvalivši Bogu „za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo, svjetlilo i očitovalo se u divnim likovima tolikih žena i majki kroz našu trinaeststoljetnu povijest“.

Nadbiskup je potaknuo na molitvu za obitelji, očeve i majke, da budu dostojni svog roditeljskog poziva, da djevojke znaju zavjetovati Gospi svoju čednost, djecu, obitelj i muževe; svi vjernici da budu ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, životom i bračnom vjernošću. „Obraćamo se Mariji, ‘ženi zaogrnutoj suncem’, koja je već za života skupa sa svojim Sinom osjetila borbu dobra i zla, svjetla i tame. Molimo je neka podupre našu nadu, molitvu i borbu za istinu o čovjeku koju nam je Isus objavio. S njom koja je početak boljeg svijeta želimo graditi novo društvo u kojem će se poštivati ljudska i božanska prava. Želimo živjeti kao oni koji Boga poznaju, poštuju i priznaju, koji život poštuju! I od srca zahvaliti za naše obiteljsko stablo ‘kojeg bure ne iščupaše i požari ne izgoriše’“ rekao je zadarski nadbiskup.

UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

Tragom navještaja o „znamenju velikom na nebu, o ženi zaogrnutoj suncem“, mons. Puljić je molio neka to Sunce po Mariji ponovno zasine svojim svjetlom u Europi, u Hrvatskoj i našem narodu, „kako bi bilo što manje tame, zabluda i poganskih načela koji nas sve više zapljuskuju. Ne samo u školama i odgoju, već i u kulturi, politici i društvenom životu“. To se osobito osjeća u zadnja dva desetljeća izglasavanjem zakona i konvencija po kojima se promovira rodna ideologija, upozorio je mons. Puljić, podsjetivši na period od Pekinške konferencije (1995.) do Istanbulske konvencije (2011.). „U njima se uz časnu borbu sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obiteljima, sve više nameću zavodljivom ali i agresivnom metodom pojmovi rodne ideologije. Promicatelji takvih zakona ne obaziru se na prirodni red stvari upisan u ljudsku narav. U ime sekularnosti, otklonili su prisutnost Boga iz Ustava Europske unije, pa ih ne zanima nadnaravni red zapovijedi i odredaba u knjigama Božjeg zakona“ istaknuo je mons. Puljić.

Ukazao je na nezamjenjivu ulogu Majke Božje i svih vrijednih žena i majki iz našeg roda, „koje usprkos silnih bura i brojnih požara sačuvaše korijene naše“ te im je zahvalio „za sve što imamo i što jesmo. Zamolimo Majku Božju za milosti, zaštitu i za sve što nam je potrebno. Ona kao majka čuje, shvaća, prihvaća i razumije. Valja nam se vratiti korijenima i oživjeti zavjete iz devetnice ‘Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata’. Valja nam ponovno useliti liturgiju i molitvu u domove. Molimo Gospu, na nebo uznesenu, neka nam pomogne ostvariti te visoke i časne ciljeve i ideale“ potaknuo je mons. Puljić, rekavši da su Marija i Elizabeta uzori kršćanskim ženama i majkama. Istaknuo je Marijinu spremnost poći služiti Elizabeti, iako joj anđeo to nije rekao, nego samo najavio kako i njezina rođakinja očekuje dijete. „I ništa više. Ali, ljubav je dosjetljiva. Kad je izrekla Bogu svoj Da, ona se pokazala spremnom služiti. Marija nije znala što se događa u Zaharijinoj kući prije razgovora s anđelom. Marija je blagoslovljena jer je ‘povjerovala da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina’. Vrhunac njezine veličine je u nepokolebivoj vjeri u Božju Providnost i ljubav. Dvije velike žene i majke, Marija i Elizabeta, poticaj su za razmišljati o ulozi žene i majke u Crkvi i društvu. One su divni likovi iz povijesti spasenja koji govore o dostojanstvu žene i majke“ rekao je zadarski nadbiskup.

Pročitajte komentare – javnost protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja “rodne ideologije” hrvatskom društvu!

U Hrvatskoj je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije završila 3. kolovoza.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja pod krinkom zaštite žena od nasilja nameće državama “rodnu ideologiju”, zastupa premijer Plenković, nastavljajući tako gdje je stao Zoran Milanović potpisivanjem Konvencije u 2012., premda je jasno dao predizbornu izjavu kako se HDZ “protivi nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije”.

Iz javne rasprave koja je završila zaključuje se kako je veliki dio javnosti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koju traži premijer Plenković.

“Odlučno NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, jer Istanbulskom konvencijom se rodna ideologija uvodi u hrvatsko zakonodavstvo, obrazovni sustav, nameće se cijelom hrvatskom društvu.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Zadarska nadbiskupija