Nadbiskup u miru Marin Srakić: Onaj koji slavi Kristovo rođenje osuđuje ratove, nasilje i abortus

Foto: Fah

Svečano misno slavlje, na svetkovinu rođenja Gospodnjega – Božić, u osječkoj konkatedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, msgr. Marin Srakić, koji je poručio kako je “svaki Božić, uvijek novi Božji izazov, izazov svakom novom vremenu i svakom pojedinom čovjeku da postigne stvarnost sjedinjenja sa Bogom, našim stvoriteljem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o postojanju Boga i stalnoj ljudskoj želji da ga vidi i nađe dokaze da On doista postoji, nadbiskup Srakić je ustvrdio da mnogi upravo tu činjenicu da je nešto oku nevidljivo i rukama neopipljivo koriste kao ispriku, alibi, objašnjenje za to da se odmaknu od kršćanstva, da se prikazuju nevjernicima i onima koji ne vjeruju u Boga. Potom je citirao pjesmu ‘Ljudsko srce’ Petra Preradovića: “Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije, čim željenog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije”.

“Svaki čovjek, posebice kada je u nevolji, traži Boga, njegovu prisutnost i njegovu pomoć. I ako ona ne dođe istoga trena, onda olako zaključe da nema Boga. A Bog je sastavnica čovjekova života, Bog je u svakome čovjeku, On stanuje u nama ljudima. I to je poziv da budemo odgovorni, to je naša trajna odgovornost“, poručio je nadbiskup Srakić.

Prisjetio se svog odlaska u jednu misiju u Njemačkoj, prije petnaestak godina, gdje je bio pozvan na krizmu mladih, a dan ranije je trebao krstiti jednoga mladića, koji se htio oženiti u crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako to da nisi kršten?”, upitao sam ga, a on mi je odgovorio da mu je otac bio činovnik u tadašnjoj miliciji i nije htio krstiti svoju djecu.

“Zatim mi je mladić rekao: ‘I vjerujte mi, ne želim se krstiti samo da bih se oženio u crkvi. Nego sam shvatio da je naš otac svojim činom učinio nasilje nad nama. I želim to ispraviti’. Na to sam mu odgovorio da Bog uvijek, kad-tad, nađe načina da se ukaže, da se pokaže. I to je upravo učinio i u njegovom slučaju. Pozvavši tog mladića k sebi, prigrlivši ga kao svoje dijete, poslao je poruku njegovom ocu”, ispričao je Srakić ponovivši da Bog živi u svakome od nas.

Izrazio je čuđenje kako mnogi ljudi, iako su visokoobrazovani i dalje lutaju tražeći Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako su stekli tolika znanja, da mogu čak i svemir istraživati, kako je onda moguće da u prirodi i oko sebe ne vide sve te ljepote koje je stvorio Bog?“, upitao se Srakić.

Istaknuvši kako je svaka je božićna misa puna poruka i pouka, Srakić je pred vjernicima zaključio da onaj koji slavi Kristovo rođenje osuđuje ratove, nasilje i abortus, jer slaviti Božić znači biti na strani Boga, čovjeka i života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.