Najbolja glumica kazališta Gavelle Anja Šovagović Despot, a glumac Enes Vejzović

Zagreb, 16.6.2015.- Prije izvedbe posljednje ovosezonske predstave "Candide ili Optimizam" Voltairea u kazalištu "Gavella" dodijeljene su nagrade najboljoj glumici i najboljem glumcu u premijernim predstavama tog kazališta iz sezone koja je na izmaku. Na slici najbolji glumac i glumica Enes Vejzović i Anja Šovagović Despot. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Za najbolju glumicu Gradskoga dramskog kazališta Gavelle u premijernim predstavama proglašena je u utorak navečer dramska umjetnica Anja Šovagović Despot, a najboljim glumcem Enes Vejzović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju ističe da je najboljoj glumici Gavelle u sezoni 2014./2015. Anji Šovagović Despot kompleksnost lika alkoholičarke i tabletomanke Violet omogućio da pokaže svu raskoš svog talenta.

“Skladnim prijelazima iz različitih emotivnih i fizičkih stanja, od introvertne šutnje preko samosažalnoga kajanja do odrješite dominantnosti i prkosa, vješto izbjegava opasnost karikaturalnosti te uspješno kreira vrlo plastičan lik”, stoji u obrazloženju.

Najbolji glumac u sezoni 2014./2015. Enes Vejzović jasnom dikcijom, dramatičnim ali odmjerenim gestama te sugestivnošću pogleda i svojom iznimno vještom moći fizičke transformacije uvjerljivo je donio lik u različitim razdobljima njegova života. Odigrao je, kako se navodi, mladoga Salierija, zadovoljna sobom, bahata i slavna, zatim intimno razočarana u svoj talent, ljubomorna, zavidna, ogorčena zbog osuđenosti na mediokritetstvo unatoč marljivom radu i iskrenoj predanosti umjetnosti te Salierija kao starca – nakon Mozartove smrti – razdrta suprotnošću osjećaja – zadovoljstva zbog fizičkog odstranjivanja konkurenta, ali i grižnje savjesti otežane estetskim žaljenjem zbog nestanka genijalnog glazbenika, navodi povjerenstvo napominjući da je Vejzović proglašen najboljim glumcem upravo za tako odigran lik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje najboljih glumaca u ovoj sezoni, po mišljenju publike, odabralo je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja.

Marija Cahunek, Goran Korica, Leon Žganec – Brajša, Mladen Vojvodić, Diana Stinčić, Vanja Fogel i Ljiljana Rukavina, predsjednica povjerenstva, najbolje su pronašli u pet ovosezonskih premijernih naslova – “Amadeus”, “Hrvatski bog Mars”, “Bojim se da se sada poznajemo”, “Kolovoz u okrugu Osage” i “Othello”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.