Najpoznatiji egzorcist, Gabriele Amorth, objašnjava: Halloween je đavolska zamka

Foto: Snimka zaslona

Nedavno preminuli najpoznatiji egzorcist Katoličke Crkve don Gabriele Amorth dao je prije dvije godine vrlo upečatljiv intervju za talijanske novine kojeg je prenilo laudato.hr. Tema je bila aktualni Halloween o čemu je don Amorth jasno izrazio vrlo negativno mišljenje. Napominjemo da se radi o čovjeku koji se može smatrati jednim od najkompetentnijih ljudi za to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da društvo gubi pamet, smisao života, upotrebu razuma i sve više postaje bolesno. Slaviti Halloween znači klicati đavlu, koji, ako ga se slavi, makar i samo jednu noć, misli da polaže prava na osobu. Onda ne čudimo se ako svijet ide naopako i ako studije psihologa i psihijatara vrve djecom koja ne mogu spavati, koja su vandali, uznemirena, kao i opsjednutim i depresivnim mladima, potencijalnim samoubojicama”. To je presuda egzorcista Svete Stolice, nekadašnjeg predsjednika međunarodne udruge egzorcista, p. Gabrielea Amortha.

Jezovita maskiranja i naizgled bezazleni zazivi, prema egzorcistu, nisu drugo nego danak kneza ovog svijeta: đavla. ”Jako mi je žao što se Italija, kao i ostatak Europe, udaljuje od Gospodina Isusa i štoviše, odaje počast sotoni”, rekao je egzorcist prema kojemu ”proslava Halloweena je jedna vrsta spiritističke seanse predstavljene u obliku igre. Podmuklost đavla je upravo u tome. Ako primijetite, sve se predstavlja u razigranom, nevinom obliku. I grijeh više nije grijeh današnjem svijetu. Ali sve biva zamaskirano pod oblikom potrebe, slobode ili osobne ugode. Čovjek je postao bog samome sebi, točno ono što želi đavao”. I podsjetio da se u isto vrijeme, u mnogim talijanskim (i hrvatskim, op. prev.) gradovima, organizira ‘slavlje svjetla’, istinska i prava protuofenziva veličanju tmina, s pjesmama Gospodinu i nevinim igrama za djecu.

“Halloween, đavolska zamka, koja sve pokušava”, rekao je p. Amorth, dekan egzorcista svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

P. Amorth, kakvo je Vaše mišljenje o Halloweenu?

“Istovremeno, izaziva gađenje i gadi mi se. Radi se o poganskoj, antikršćanskoj i antikatoličkoj stvari, koja vuče korijene iz nordijskih zemalja, a eksplodira u SAD-u. Ta prljava stvar teži, i katkada uspijeva, potisnuti u drugi plan i zasjeniti svetkovinu Svih Svetih koju radosno slavimo prvog dana studenoga. A budući da je, u stvari, svrha toga staviti prepreke svetosti, to je đavolska zamisao koja ima nakanu poremetiti Božje planove. Halloween je poganski praznik. Demonstracija lukavosti Neprijatelja: đavao nastoji posijati kukolj između Boga i čovjeka, ne toliko zbog neprijateljstva prema čovjeku, koliko zbog toga što želi uvrijediti Boga, koji je njegova najdraža meta, i katkada, uspijeva u tom cilju, makar će biti pobijeđen zauvijek”.

Don Amorth, koji je razlog da mnogi, posebno mladi, slijede to slavlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni slijede struje, a to se najvećim intenzitetom događa u dekristijaniziranim kulturama i razdobljima, kao što je naše. Ponavljam: đavao zna kako postupati”.

Ali zašto roditelji to dopuštaju?

“Jer ne znaju više odgajati djecu, to je razlog”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.