Najvažnije je da mi osobno priznamo Međugorje, da se molimo, postimo i idemo na misu

Tridesettreća obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju okupila je u srijedu blizu 100.000 vjernika iz cijeloga svijeta i protječe u znaku pitanja hoće li Sveta Stolica ove godine priznati postojanje čuda u ovom poznatom marijanskom središtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik u Međugorju fra Marinko Šakota izjavio je za Radio Mir iz Međugorja kako je za međugorski fenomen, koji ishodište ima u tvrdnjama šestero vidjelica da im se već više od tri desetljeća ukazuje Gospa, ipak najvažnija promjena samih vjernika.

“Najvažnije je da mi osobno priznamo Međugorje, da se molimo, da postimo i da idemo na misu. I da nas pri tome ta molitva promijeni iznutra. To je pravo priznanje Međugorja, a onda će u službena Crkva službeno prepoznati sve te darove i plodove. Najvažnije da mi životom priznamo Međugorje”, rekao je fra Marinko Šakota.

Posebno međunarodno povjerenstvo kojega je prije tri godine utemeljila Sveta Stolica kako bi motrila međugorski fenomen, ove je godine okončalo svoj rad. Njegovo je izvješće predano Kongregaciji za nauk vjere, koje će svoje stajalište proslijediti papi koji će objaviti sud Svete Stolice o međugorskim ukazanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 33. obljetnicu Gospinih ukazanja služe se mise na 18 svjetskih jezika, a među brojnim pristiglim vjernicima najbrojniji su hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, SAD-a, Kine, Velike Britanije, Poljske, Belgije.

Veliki broj njih stigao je pješice iz susjednih mjesta u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Tradicionalna međunarodna “Hodnja mira” od samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog do župne crkve sv. Jakova u Međugorju održana je u utorak na blagdan sv. Ivana Krstitelja, a ujedno i uočnicu 33. obljetnice Gospinih ukazanja. Cijelim putem od Humca do Međugorja vjernici su se molili i pjevali Gospi, nosili su Gospine kipove i zastave zemalja iz kojih dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svojih poruka s pozivima na mir, molitvu i obraćenje, međugorsku se Gospu naziva i Kraljicom mira. Gospa je tada šestero mladih, prema njihovu svjedočenju, prvi put ukazala 24. lipnja 1991. godine. Oni su se prepali od te pojave, ali su se ponovno vratili sutradan na mjesto Podbrdo, gdje im se Gospa obratila. Od tada se godišnjica u Međugorju obilježava 25. lipnja. Mjesni biskup Ratko Perić protivi se tvrdnjama o postojanju nadnaravnog u Međugorju.

Od početka fenomena do danas procjenjuje se da je ovo marijansko središte pohodilo više od 33 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.