Nevine žrtve hrvatskog naroda: Igor Kačić (16) ubijen je na Ovčari

Foto: Grad Vukovar

Nevine žrtve uvijek su bile uzor i nadahnuće ljudima koji su se sjećali njihovih života. Prvi od njih je Gospodin Isus Krist, koji je dao svoj život kao nevina žrtva, za spasenje svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski narod, samo u 20. stoljeću, ima stotine tisuća nevinih žrtava od kojih mnoge leže po jamama diljem hrvatskih, slovenskih, bosanskih i hercegovačkih polja. Danas, na Veliki Petak, sjećamo se nekih od njih.

Djeca su uvijek najveća radost života, očeva i majki, baka i djedova, škola, sela, gradskih kvartova, naroda. Njihov veseli smijeh i vika, smijanje i plakanje, uvijek je odraslima bilo živi svjedok da život ima smisla, da će jednom i ova djeca postati profesori, sportaši, građevinski radnici, odgajateljice, učiteljice, majke, očevi…

U ljeto 1991. strašni se rat koji se, potaknut SANU-ovim nacionalističkim programom „Velike Srbije” i željom Slobodana Miloševića da ostvari taj program, srušio na Hrvatsku i prekinuo radost, igru i život mnoge djece. Tijekom vukovarske kalvarije ubijeno je 86 djece, od čega je 54 djece bilo mlađe od 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Kačić imao je samo 16 godina i tek je zakoračio u život kada je nevin ubijen na Ovčari, a iz kolone ga je izdvojio iz ruku majke osobno Veselin Šljivančanin, oficir zločinačke komunističke JNA. Na majčino pitanje zašto dijete odvaja od majke sljedećim riječima: „Niko neće biti kažnjen bez razloga“.

Vjerojatni razlog Igorova smaknuća na Ovčari bio je taj što je njegov otac Petar Kačić – “Srednji Bojler” jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Bio je jedan od zapovjednika obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima udruženih paravojnih postrojbi i JNA, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991. godine.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.