Nikola Banić i M. Koić: Laganje o Borisu Tadiću i Jasenovcu

U više je navrata pokazano da je mrežni jasenovački popis u mnogim svojim dijelovima masovna prevara (Pouzdanost, popunjenost i samodosljednost ‘Poimeničnog popisa žrtava KCL Jasenovac 1941.-1945.’, Istraživanje pokazalo – popis žrtava u Jasenovcu nije vjerodostojan!, ‘Poimenični popisa žrtava KCL Jasenovac 1941.-1945.’ i njegovo nepodudaranje s izvorišnim dokumentima, Kolika je cijena nepravilnosti popisa jasenovačkih žrtava?, Skriva li Slavko Goldstein namjerno istinu ili nije dovoljno sposoban za njezino otkrivanje?, Što se točno događalo s mrežnim jasenovačkim popisom do lipnja 2015. godine?, Židovsko pomaganje Hrvatskoj, Znači li odlazak u inozemstvo smrt?, Koliko treba vjerovati lažljivcu?, Mrežni jasenovački popis: Svaka dodatna informacija vezana uz taj popis od velikog je značaja, Jesu li partizani krivi za neke jasenovačke žrtve?, (Ne)kulturni mačak u vreći, Jasenovački popis – laž poželjnija od istine?, Jasenovac – slučaj Pilc i Jasenovačka pljačka novaca Ministarstva kulture i Jasenovački popis: Manipulacije s poznatima i slavnima, Korištenje žrtava Auschwitza za jasenovački popis, Jasenovac i memorandumska hrestomatija i Slavko Goldstein – tragika, mitomanija i laž i Crveni kustosi mogli bi na popis žrtava uskoro uvrstiti crvenkapicu i vuka). Budući da će uskoro logor Jadovno biti opet aktualan, ima smisla korištenjem novih podataka opet pokazati kako se na mrežnom jasenovačkom popisu u sklopu dodatne masovne prevare nalazi i mnogo žrtava logora Jadovno čime ih se dakle lažno pripisuje logoru Jasenovac. Prije nego li se nastavi s konkretnim podacima, vrijedi odmah spomenuti da se prilikom laganja o tim žrtvama nije opće pazilo pa se lagalo i o obitelji bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od izvora podataka o žrtvama logora Jadovno koji uključuje i neke žrtve logora Slana na Pagu su mrežne stranice udruženja Jadovno 1941. u sklopu kojih se na adresi http://jadovno.com/imenicni-popis/ mogu pretraživati imena pojedinih žrtava.

Na taj su popis upozorili gospođa Blanka Matković i gospodin Igor Vukić.

Za pojedine su žrtve u svim slučajevima dani ime i prezime, a ovisno o dostupnosti i ime oca, grad, nacionalnost, starost, zanimanje i napomena pri čemu je u većini slučajeva dan barem jedan od ovih podataka. Na se istoj stranici poziva sve potomke ubijenih u Jadovnu da ispune upitnik o svojim precima ako ih ne mogu pronaći u poimeničnom popisu. Da bi se vidjelo nalaze li se u tom popisu i neke od osoba s mrežnog jasenovačkog popisa, prvo je iz trenutne inačice mrežnog jasenovačkog popisa izdvojeno 150 osoba kojima se u napomenama spominje Jadovno čime se vjerojatno sugerira da možda nisu stradale u Jasenovcu ili Staroj Gradiški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podudaranja za njih 129

Ako se tih 150 osoba zbog sumnje izražene već i na mrežnom jasenovačkom popisu pokuša potražiti i na popisu žrtava logora Jadovno, moguće je pronaći podudaranja za njih 129 i to su konkretno ove osobe: Risto Aleksić, Ilija Andrić, Boja Arsenić, Vito Bakarac, Proko Balaban, Stevo Balaban, Miloš Basara, Milan Bačanović, Franjo Blažić, Lazo Borota, Obrad Bosnić, Miroslav Brichta, Dušan Brković, Cvjetan Broćilo, Simo Broćilo, Obren Bugarac, Đorđe Crnobrnja, Branko Dabić, Jakov Delijanis, Vaso Dobričić, Milan Džabić, Oskar Friedmann, Vladimir Fuchs, Branko Gačić, Simo Gačić, Nemanja Gligorović, Aurel Gorjan, Walter Gostl, Boško Gošić, Dimitrije Grumić, Ernest Grün, Spasoje Hadžilazarević, Jakob Hirschl, Fedor Häffner, Živojin Jakovljević, Ilija Janus, Jovo Jovanović, Ljubomir Jovanović, Nikola Jovanović, Milan Kajmaković, Jovanka Kalabić, Mitra Kalabić, Đorđe Kapetanović, Mihajlo Karajovanović, Todor Kašiković, Dušan Kićanović, Strahinja Kićanović, Dragan Klein-Klajić, Mihajlo Kojić, Simo Lazić, Đuro Lemaić, Isak Levi, Leon Levi, Salomon Levi, Simha Levi, Zadik Levi, Jozef Lichtenstein, Vasko Ljubojević, Svetozar Lončar, Jovan Lukić, Gavro Marković, Obren Marković, Stanko Marković, Stevan Marković, Dragan Mautner, Sekula Mijatović, Spasoje Mijatović, Gavro Miličević, Milan Miljević, Jug Milošević, Nikifor Milošević, Boško Mitrović, Božo Mićanović, Jovan Mićić, Krsto Mićić, Slobodan Mićić, Mikajlo Mišić, Maksim Mršić, Miško Mudrić, Risto Narandžić, Milan Nikolić, Simo Ormanović, Miko Ostojić, Pero Ostojić, Vuko Pajkanović, Vlado Panić, Todor Pantić, Pero Pavlović, Rado Pavlović, Milan Perković, Tomo Plačković, Isak Poljokan, Jovan Počuča, Andrija Radelić, Ranko Rankić, Vukašin Rankić, Boris Rosenwasser, Dionisije Rosić, Branko Sadić, Berta Salom, Jozef Salom-Sarafić, Mitar Simanić, Mitar Simikić, Vojislav Simić, Hugo Spitzer, Miloš Stanković, Milan Stern, Žarko Stevanović, Rastko Stjepanović, Radenko Stojnić, Nikola Tadić, Tihomir Tatomirović, Mirko Tejić, Lazar Todorović, Žiko Tomanić, Dušan Vajić, Vaso Vasilić, Jovo Vasiljević, Jovo Vidaković, Miloš Vojaković, Petar Vujasin, Đoko Vukičević, Gojko Vukoja, Radovan Walter, Ljubo Zarić, Simeun Zečević, Stevan Đurković, Milan Šotra i Miloš Žalica.

Za neke od ovih osoba se radilo o podudaranju u imenu, prezimenu, imenu oca, mjestu i godini rođenja, dok su za ostale neki od tih podataka nedostajali u jednom od popisa. Ipak, u većini slučajeva se uz ime i prezime radilo još barem o podudaranju mjesta rođenja ili se radilo o geografski vrlo bliskim mjestima te o podudaranju imena oca. Uz to sve treba opet naglasiti da se kod ovih podudaranja radi samo o osobama za koje i trenutna inačica jasenovačkog popisa već sumnja da se radi o žrtvama logora Jadovno što samo daje dodatnu vjerodostojnost svim ovim podudaranjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nekoliko sumnjivih slučajeva

Na stranici http://fly.srk.fer.hr/~nbanic/popis/ moguće je pronaći sve ostale podatke o ovdje navedenim osobama, a za slučaj da netko sam želi provjeriti njihovo postojanje u spomenutom popisu žrtava logora Jadovno, kod pisanja imena i prezimena u nekim slučajevima treba dodatno uzeti u obzir i varijante iz napomene te način pisanja po Vuku. Također, za čitatelje koji žele ovo provjeravati, a ne snalaze se s najbolje s ćirilicom, na stranici se nudi i opcija koja prebacuje sučelje na inačicu s latinicom. Ovdje treba spomenuti još nekoliko sumnjivih slučajeva. Prvi od njih je Zlatko Blau za kojeg se na mrežnom jasenovačkom popisu navodi da je rođen 1919. godine u Karlovcu, dok se u popisu žrtava logora Jadovno navodi da je rođen u Slavonskom Brodu. Problem se ovdje može riješiti ako se pogledaju podaci u digitalnom arhivu Yad Vashema. Tamo se naime navodi da je Zlatko Blau rođen 1919. godine u Karlovcu i da je stradao u Jadovnu pa se povezivanjem lako može zaključiti da se radi o još jednoj pogrešci na mrežnom jasenovačkom popisu. Drugi sumnjivi slučaj uključuju pripadnici obitelji Krsmanović.

Naime, u mrežnom jasenovačkom popisu se za mjesto Modran blizu Bijeljine nalaze podaci za Boška, Dragića, Dorđa i Luku Krsmanović, dok se na popisu žrtava logora Jadovno nalazi jedna muška osoba prezimena Krsmanović bez navedena imena, ali uz napomenu da je iz Modrana te da je ubijena s još pet članova obitelji. To bi moglo značiti da su spomenuti Boško, Dragić, Đorđe i Luka Krsmanović koji se nalaze na mrežnom jasenovačkom popisu također pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djed bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića

Kod prepisivanja žrtava logora Jadovno u popis jasenovačkih žrtava dogodila se jedna zanimljiva nepažnja. Naime, jedna od prepisanih osoba je i Strahinja Kićanović koji je s majčine strane djed bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Više o tome moguće je pročitati na mrežnoj stranici http://www.politika.rs/sr/clanak/182302/Tadic-na-komemoraciji-u-Jadovnom. U ovom se slučaju na mrežnom jasenovačkom popisu radi o podudaranju imena, prezimena, mjesta rođenja te zahvaljujući podacima iz napomena i o podudaranju zanimanja.

Zanimljivo je da se u napomeni na mrežnom jasenovačkom popisu spominje i to da je Strahinja Kićanović bio borac čime se možda sugerira da nije bio civilna žrtva. Donekle je tužno što se djelatnici Spomen-područja ne trude barem naknadno ispraviti javno objavljene pogreške u popisu što još dodatno govori i o (ne)ozbiljnosti cijelog mrežnog jasenovačkog popisa.

Netko bi mogao reći da se ovdje radi samo o ljudskoj pogrešci, a ne nečasnoj namjeri jer svi ljudi griješe, ali ako je zaista tako, zašto se onda te pogreške ne ispravljaju? Zapisano je da je naučiteljica Crkve sveta Katarina Sijenska rekla kako je griješiti ljudski, ali ustrajati u grijehu đavolski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li djelovanje djelatnika veze s đavlom i s nedavno najavljenim političkim paklom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.