Novi apostolski vizitator nadbiskup Aldo Cavalli predslavio svoju prvu misu u Međugorju

Aldo Cavalli
Foto: ika.hr, Fotomontaža: Narod,hr

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 13. veljače u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio je novi apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis nadbiskup mons. Aldo Cavalli, prenosi IKA.

U koncelebraciji bili su međugorski župnik fra Marinko Šakota, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i brojni drugi svećenici.
”Velika je radost pozdraviti Vas, preuzvišeni oče nadbiskupe Aldo, kao novoga apostolskog vizitatora za župu Međugorje. Dobro nam došli! Srcem vas primamo u župi, gdje se osjeća posebna Gospina blizina. Radujemo se suradnji s Vama. Hvala Vam što ste nakon službe nuncija u Nizozemskoj prihvatili poziv pape Franje biti apostolski vizitator za župu Međugorje. Hvala vam”, zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, na početku mise, u riječima dobrodošlice novom apostolskom vizitatoru s posebnom ulogom za župu Međugorju nadbiskupu Aldi Cavalliju.

Aldo Cavalli
Foto: ika.hr

Hvala Gospodinu i Djevici Mariji koji su me preko Svetog Oca poslali ovdje

Na početku svoje propovijedi na svojoj prvoj misi sa župljanima i hodočasnicima u Međugorju, i nadbiskup Cavalli izrekao je svoje zahvale.

”Hvala vam svima. Hvala vam što ste došli. Hvala zboru što su pripremili ovo slavlje. Hvala ocu provincijalu, ocu župniku… svima onima koji su ovo pripremili, hvala puno, ali nadasve hvala Gospodinu i Djevici Mariji koji su me preko Svetog Oca željeli poslati ovdje. Kada sam vidio Svetog Oca prije nekoliko tjedana, rekao mi je: ‘Ideš u Međugorje, budi tamo i to je to!’ Ja sam siguran da će me Gospodin Isus pratiti u ovim mojim posljednjim godinama, kao što je to činio cijeloga moga života”, kazao je mons. Cavalli, koji se potom osvrnuo na misna čitanja, Božju riječ.

”U prvom čitanju vidimo proroka koji govori. Proroci su uvijek bili, ali uvijek, ljudi kao i mi. Oni su kupovali, prodavali, ženili se rađali djecu…, ali su uvijek bili Božji ljudi. U svom životu imali su dvije temeljne točke. Ljubili su Boga i služili mu! Ljubili su narod i služili mu! Te dvije stvari. Proroci su razgovarali s Bogom i Bog im je govorio. Govorio im je, ne ovako kako ja govorim, nego ih je iznutra nadahnjivao.

Živjeli su sa svojim narodom u svome vremenu. Proroci su živjeli u svom narodu unutar njihovog načina života, kulture i vremena, sve se to mijenjalo , ali oni su živjeli unutar svoga naroda. Bili su proroci jer su govorili narodu o njihovu Bogu i Bogu o njegovom narodu”, kazao je nadbiskup Cavalli, objašnjavajući nam da i mi ako želimo biti kao proroci, trebamo živjeti kao proroci ”trebamo imati isti način života, dakle isti stav – živjeti među ljudima”.

Ako želimo biti proroci moramo ljubiti Boga i služiti mu te ljubiti narod i služiti mu

Osvrćući se na drugo čitanje u kojem nam sveti Pavao govori o vječnom životu, nadbiskup Cavalli dotaknuo se i svoga prethodnika na službi apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje.

”Primjerice, gdje je sada moj prethodnik mons. Hoser? Mi kažemo da on živi, ali kako živi? Gdje živi? Njegovo tijelo je u grobu i nestaje. Za dva-tri naraštaja zaboravit ćemo ga, kao i sve mrtve, ali na njemu i na nama imamo dva odgovora koja nam daje Gospodin Isus.

Aldo Cavalli
Foto: ika.hr

Prva stvar kad netko umre, a mons. Hoser je umro, Isus kaže da pred Bogom postaje kao anđeli nebeski, a mi o anđelima znamo malo, ali znamo jednu stvar. Stalno stoje pred Bogom koji je Ljubav i stalno žive ljubav. Moj prethodnik koji je umro živi u Bogu koji je Ljubav, ali drugo čitanje nam govori i o tijelu.

Isus ima jasan odgovor: Kao što sam ja uskrsnuo, tako ćete i vi uskrsnuti. Korinćani su pitali sv. Pavla: Kako ćemo uskrsnuti? Sveti Pavao koji je imao na umu kako je Isus uskrsnuo i svojim tijelom, odgovara: Materijalno tijelo odlazi u grob i uskrisava duhovno tijelo. Stoga moj prethodnik živi u Bogu kao i anđeli i njegovo će tijelo uskrsnuti u posljednji dan. Marija je već tijelom i dušom uznesena na Nebo, zajedno s Isusom. Ona je bila prva, koja je to postigla, a mi ćemo to postići naknadno”, objasnio je mons. Cavalli koji je u svojoj propovijedi govorio i o blaženstvima o kojima govori i današnje Evanđelje.

Ako želimo ostvariti blaženstva u svom životu – trebamo ostvariti svoje poslanje

”U evanđelju slušamo o blaženstvima. Tko je ta ljudska osoba koja sve ostvaruje sve to što nam je Gospodin rekao u Evanđelju? Ljudska osoba koja sve to ostvaruje je Gospodin Isus! Znate li zašto? Jer je u svemu ostvario poslanje koje je imao. Marija je učinila isto to. Potpuno je ostvarila poslanje koje joj je bilo povjereno. Ostala je u kući služeći Isusu i svetom Josipu, tijekom cijeloga svoga života. I to je sve. Vjerna poslanju koje je imala. Vjerna sto posto.

Tako i mi ako želimo ostvariti blaženstva u svom životu, trebamo sto posto ostvariti svoje poslanje”, kazao je nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a onda na kraju svoje homilije još jednom ponovio: ”Ako želimo biti proroci moramo ljubiti Boga i služiti mu te ljubiti narod i služiti mu. Velika sigurnost koju imamo je da ćemo uskrsnuti i živjet ćemo nakon smrti pred Bogom koji je ljubav, a na kraju vremena će i naše tijelo uskrsnuti u duhovno tijelo. Ako želim živjeti kao Isus i Marija trebam ostvariti svoje poslanje u potpunosti”, zaključio je mons. Cavalli, izvijestio je mrežni portal radiopostaje MIR Međugorje u nedjelju 13. veljače.

Homiliju nadbiskupa Cavallija s konsekutivnim prijevodom na hrvatski jezik možete pogledati/poslušati i na YouTube kanalu radiopostaje MIR Međugorje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.