Novinar Duhaček – poznat po vrijeđanju policije – zgraža se nad reperom koji vrijeđa policiju

Foto: fah, snimka zaslona

Da je isti taj Zizi snimio pjesmu za Tomislava Tomaševića, nijedan medij mu ne bi spočitao nikakvu drogu niti stihove protiv policije, u to budite sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Duhaček sigurno nikada neće optužiti Let 3 da su seksisti ili da “veličaju droge”, za to će reći da je glazba, umjetnost. Neće optužiti ni Mile Kekina iz Hladnog piva za “veličanje alkoholizma” iako Kekinove pjesme često veličaju alkoholizam. A znate zašto neće? Zato što su to ljevičari.

Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta za zagrebačkog gradonačelnika je danas objavio pa povukao s Facebooka promo video koji je snimio s reperom Zizijem. Škoro je obrisao video nakon što su novinari “otkrili” da Zizi “veliča nacizam, seksizam i droge”, piše liberal.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Duhaček zamjera Ziziju što “koketira s nacističkim i ustaškim simbolima”. Ako misli na tetovažu orla, to može biti nacistički simbol, ali isto tako može biti i američki. Nisu nacisti jedini u povijesti koristili orla na svome znakovlju.

> Kažnjavanje za vrijeđanje službenih osoba, poput Duhačekovog, događa se i u drugim zemljama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Novinar portala Index i LGBT aktivist Duhaček narugao se hrvatskoj budnici: Je li ovo vrijeđanje nacionalnih osjećaja i govor mržnje?

> Indexov novinar Duhaček kažnjen sa 754 kune: Ministar Božinović objasnio zašto je priveden

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index je u naslovu optužio Zizija da “veliča droge”. Evo što Indexov novinar dalje piše o zagrebačkom reperu i njegovoj glazbi:

No znakovito je da se Škoro odlučio za predizborno-propagandnu suradnju sa Zizijem koji inače pjeva o tome kako se drogira i “plodi mame po Remizi”, kako kaže u svojem najvećem hitu After na krovu. Zizi bi i pucao po policiji, kako repa: “Serem se na drotove to normalna je stvar / Pucam po njima kao Pablo Escobar.” Zizi kaže i da je “dosta repera lijevo al ja bit ću desno uvijek”.

Shvaćati rap stihove ozbiljno i optuživati autora da “bi radio stvari o kojima pjeva” vam je kao da optužite autora krimi romana da bi ubijao ljude i pljačkao banke jer piše romane o takvim stvarima. To je glazba, umjetnost. Ona može biti temeljena na istinitim događajima i može biti autobiografska, ali i ne mora. Da rap stihovi moraju izražavati želje ili istinite priče, onda bi većina američkih repera iz 1990-ih bili masovni ubojice. Neka Duhaček proba poslušati Cypress Hill, mogao bi se dosta šokirati njihovim stihovima – ali možda bolje ne, odmah će tražiti da se njihovi spotovi skinu s Youtubea zbog “veličanja droge, nasilja, seksizma itd”.

Kada bismo primijenili Duhačekove kriterije seksizma na glazbu, film i književnost, 90 posto objavljenih romana, filmova i pjesama moralo bi biti zabranjeno. Oprostite, ali ne možete čovjeka identificirati prema likovima iz njegovih pjesama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duhaček inače ovo savršeno shvaća kad je riječ o ljevičarima. Sigurno nikada neće optužiti Let 3 da su seksisti ili da “veličaju droge”, za to će reći da je glazba, umjetnost. Neće optužiti ni Mile Kekina iz Hladnog piva za “veličanje alkoholizma” iako Kekinove pjesme često veličaju alkoholizam. A znate zašto neće? Zato što su to ljevičari.

Dodajmo još tome da je isti taj novinar, koji se tu zgraža nad reperovim stihovima o policiji, nedavno proslavljen upravo po objavi na Twitteru u kojoj vrijeđa policiju. Duhaček je na sudu oslobođen optužbi (što je dobro i pohvalno), no sada mu odjednom smeta kad drugi u svojim umjetničkim djelima (dobrim ili lošim – to je druga priča) spominju policiju u negativnom kontekstu.

Zato Duhaček nikada neće biti ozbiljan i objektivan novinar – jer nije u stanju biti objektivan ni primijeniti jednake kriterije prema svakome. Uvijek će vrijediti jedni kriteriji za njega i njegove istomišljenike, a drugi za “desničare” i sve ostale koji mu nisu ideološki i politički bliski. To je Index, a drugi mediji samo slijede isti narativ.

Da je isti taj Zizi snimio pjesmu za Tomislava Tomaševića, nijedan medij mu ne bi spočitao nikakvu drogu niti stihove protiv policije, u to budite sigurni.

Miroslav Škoro na svom je Facebook profilu objavio status te pojasnio kako je došlo do suradnje:

“U svemu što u životu radim krećem s premisom dobra. Tako sam i krenuo u suradnju s mladim reperom Zvonimirom. Nisam pratio njegov raniji rad, niti sam razmišljao na način da bi u njegovom stvaralaštvu bilo nečega spornog. Sreli smo se sasvim slučajno i napravili smo zajednički odličnu pjesmu o Zagrebu koristeći dva glazbena žanra. Sama činjenica da se radi o mladom i talentiranom glazbeniku, ujedno i sinu hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata, za mene je bila dovoljna da mu pružim ruku suradnje. Također su mi rekli da je aktivan u humanitarnim akcijama u pomoći bolesnima, a bio je i na Banovini gdje je pomagao potrebitima nakon potresa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.