Novinarka upitala biskupa Uzinića je li on za zabranu pobačaja, pročitajte što joj je odgovorio

Foto: Ika

Povodom Dana života koji se ove godine obilježava 3. veljače predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić predstavio je prigodnu poruku u petak, 25. siječnja u prostorima HBK u Zagrebu tijekom konferencije za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci naslovljenoj “Savjest u svjetlu zakona ljubavi” biskup Uzinić je istaknuo kako čovjekovu savjest sve više pritišću pravni propisi.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj poručio je kako je namjerno prekidanje ljudskog života uvijek moralno zlo, kada se radi o abortusu i eutanaziji.

Na konferenciji su bili predstavljeni naglasci i zaključci kolokvija o savjesti i kulturi života održanog u petak, 25. siječnja, koje organizira isto Vijeće HBK na kojem su sudjelovale prof. dr. sc. Suzana Vuletić, s katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, s katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Mirjana Radan, ginekologinja, porodničarka, bioetičarka te prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, s katedre interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izlaganja o porukama kolokvija o savjesti i kulturi života, biskup Uzinić je odgovarao na pitanja okupljenih novinara i zainteresiranih prisutnih.

‘Nije važno što misli Katolička crkva, nego kada počinje život’

Na novinarski upit imaju li predstavnici HBK interes i želju za sudjelovanjem u izradi novog zakona o pobačaju biskup Uzinić je odgovorio da želja postoji, a da su ovakve poruke način na koji to čine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je način na koji mi to činimo, s porukama i pozivima da se preispita savjest, a možemo i eventualno sudjelovati u javnoj raspravi sa svojim prijedlozima”, kazao je, ali i istaknuo kako niti jedan zakon kojim bi se prekidao ljudski život Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nije prihvatljiv.

Među pitanjima se našao i upit novinarke koju je zanimalo je li biskup Uzinić za zabranu pobačaja.

“Mislim da je stav Katoličke crkve po tom pitanju jasan i da sam ga ja upravo iznio u ovoj poruci. Zna se što Katolička crkva misli o tom pitanju, a moj stav ne može biti drugačiji od stava Katoličke crkve”, odgovorio je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nije važno što misli Katolička crkva, nego počinje li život od začeća ili ne počinje.

“Mislim da se svi ovdje slažemo da život počinje od začeća, stoga nitko tko preispita svoju savjest ne može podržavati zakon koji dozvoljava prekid jednog života. No, ako baš želite moj izravan odgovor: Da, protivim se bilo kakvom zakonu koji dozvoljava prekid života”, pojasnio je Uzinić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.