Obilježavanje blagdana sv. Joakima i Ane

Danas je blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, Isusovih djeda i bake.  Sveti Joakim i Ana su kršćanski sveci, supružnici, a spomendan im je u Katoličkoj crkvi 26. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se imena sv. Joakima i Ane ne spominju u Svetom pismu, susrećemo ih u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova.

Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece, pa se Joakim tijekom 40 dana povukao u pustinju postiti i moliti ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana.

Anđeo joj se ukazao i rekao da će joj utroba biti blagoslovljena, a Joakim je odmah prinio 10 jaganjaca kao žrtvu zahvalnicu pred Gospodinom za obećanje koje im je dano. Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu – Mariju, a u trećoj godini su je prikazali Gospodinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetoj Ani se u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice i porodilje i majke općenito. Ovim blagdanom prisjećamo se naših djedova i baka, ali i važnosti obitelji, koja bi trebala imati uzor u svetim roditeljima Blažene Djevice Marije.

Jakovljevo Protoevanđelje  ne spominje ime mjesta Marijina rođenja. Kasniji pisci misle da je to bio Nazaret, drugi opet Seforis, Jeruzalem ili Betlehem.  Istočni sveti Oci u svojim su propovijedima na Marijine blagdane s mnogo ljubavi, oduševljenja i pobožnosti slavili i njezine roditelje. Štovanje se sv. Joakima na Zapadu razvilo mnogo kasnije nego na Istoku, a na Zapadu je sv. Ana daleko više popularna nego sv. Joakim. Štovanje  sv. Ane naročito je rašireno na europskom sjeveru: u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj.

Ana je jedno od mnogih svetopisamskih vlastitih imena vrlo raširenih u svijetu. U izvornom hebrejskom i u grčkom jeziku glasi Hannah i znači ljupkost, milost. Inačica ovog imena je mnogo: Ane, Anica, Ančica, Anika, Ankica, Anita, Anuša, Nuša, Hana. Svim slavljenicama čestitamo imendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.