Objavljen popis elektroničkih publikacija i časopisa koji su dobili sredstva Ministarstva kulture: Pogledajte koji su!

Foto: fah

Ministarstvo kulture Nine Obuljen Koržinek objavilo je popis časopisa i elektroničkih publikacija kojima je odobreno financiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista časopisa i elektroničkih publikacija čije je financiranje odobreno je ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.00 B]

“Vijenac” Matice hrvatske Zagreb sa 600 tisuća, “Hrvatsko slovo” s 400 tisuća i “Forum” Hrvatske akademije znanosti i umjetnosi sa 190 tisuća kuna, najveći su dobitnici sredstava Ministarstva kulture.

Listu odbijenih časopisa možete pogledati u sljedećem dokumentu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.00 B]

Zanimljivo je da je među odbijenima ovaj put Muf, koji je ranije bio na popisu onih koji su redovito dobivali sredstva, kao i H-alter, Vox Feminae…

Le Monde Diplomatique je jedan od časopisa koji nije dobio ništa. Andrea Milat iz KopMedije, izdavača LMD-a, navodi za N1 da neće dozvoliti gašenje lista.

“Promatrajući sadržaj odobrenih i odbijenih programa može se zaključiti ne samo da Nina Obuljen vodi još lošiju politiku od Zlatka Hasanbegovića, nego je u medijskom kontekstu pokazala potpuni nedostatak razumijevanja polja. Ministrica, dakle, smatra da je Ministarstvo kulture zaduženo samo za medije koji se bave kulturom, što se protivi svim važećim zakonskim odredbama”, komentira Milat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obuljen na ovaj način udara na lijeve medije u posljednjem krugu, što je nastavak onoga što je započeo Hasanbegović. To se vidi iz činjenice što Vijenac i Hrvatsko slovo i dalje primaju izdašna sredstva”, navodi ona. Zato odluke o tome tko će dobit sredstva, a tko ne – ne drže vodu, a Obuljen vodi još goru politiku od Hasanbegovića.

Tijekom 2013. , 2014. i 2015. godine na natječajima su novac dobivali uvijek isti

Prvi potez Zlatka Hasanbegovića po dolasku na mjesto ministra kulture bilo je raspuštanje Povjerenstva za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine. Naime, godinama su prije njega tadašnja ministrica Andrea Zlatar Violić, a kasnije i njezin nasljednik Berislav Šipuš,  dodjeljivali sredstva takozvanim neprofitnim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2015. ponovio se isti scenarij kao i 2014. – isti mediji, velikim dijelom slabe čitanost, ali uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast -dobili su sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici.Uglavnom se radi o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koaliciju te promicanje ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina.

Podsjetimo kako je financiranje izgledalo proteklih godina OVDJE.

Jasno je da su se Muf, H-alter i Lupiga, Kulturpunkt i Vox Feminae prijavljivali na više natječaja Ministarstva kulture i tako više puta povlačili sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.