Obuljen Koržinek protiv smjene Siriščevića, kritizirala Možemo i Puljka

Nina Obuljen Koržinek,
Foto: fah

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posljednjih se mjeseci našla u fokusu javnosti zbog portfelja, posebno zbog obnove potresom oštećenih objekata koji su pod njezinom ingerencijom, ali i zbog samostalnih umjetnika te novog Zakona o kazalištima. U intervjuu za Novi list osvrnula i na najavljenu smjenu ravnatelja Lisinskog Dražena Siriščevića kojoj se protivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nekoga tko je, u četrnaest godina, doveo u »Lisinski« svjetske ansamble i iza koga stoji cijela struka, s ovakvim argumentima smjenjivati smatram nedostojnim. Pogotovo nekoliko mjeseci prije mirovine. To se, u demokratskim društvima, ne radi! I onda, od koga to dolazi? Od političkih opcija koji nas, u HDZ-u, uče demokraciji i najavljuju spas Hrvatske kada oni dođu na vlast. Neka građani vide sada, na ovom primjeru, kako oni funkcioniraju”, kazala je Obuljen Koržinek.

Proziva Možemo i Ivicu Puljka

Kritizirala je splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka budući da je premijerna izvedba opere »Mila Gojsalić« u splitskom HNK-u prekinuta jer je pozlilo nacionalnom prvaku Opere Ivici Čikešu, a otkazane su i naredne izvedbe. Na pitanje zašto nemamo alternacije, makar za takve velike, naslovne uloge kazala je:

“To morate pitati, što se Splita tiče, intendanta. Ali i gradonačelnika Puljka, koji, već mjesecima, iz hira prema Srećku Šestanu neće popuniti npr. čak ni mjesta u tehnici.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Lovrić za Narod.hr: Smijeniti Siriščevića je nerazumno, postavljaju se kadrovi bliski SDP-u i Možemovskoj opciji

Osvrnula se i na stranku Možemo ističući da su oni ti koji dižu temu “brige” o samostalnim umjetnicima.

“Ono što smatram licemjernim, i to ću ponoviti, da nam ovu temu ’brige’ o samostalnim umjetnicima dižu iz stranke Možem! koja do ožujka ove godine nije odobrila financiranje umjetnicima. Prvo je potrebno omogućiti ljudima da rade i zarađuju. Oni dižu pitanje za koje smo ranije najavili da ćemo ga riješiti, a ono što je egzistencijalno važno za umjetnike – a to su rezultati financiranja, bez ikakvog obrazloženja ne objave do ožujka. Split je objavio rezultate javnog poziva prije dva do tri dana, a konac je ožujka. Treba svatko napraviti svoj dio posla. Ministarstvo je u mom mandatu s 0,56 posto proračuna došlo na 1,37 posto. Neki dan smo obilježili 15 godina HAVC-a i samo smo za proizvodnju udvostručili sredstva u odnosu na ono što smo naslijedili. Potpore, u velikoj mjeri, idu prema samostalnim umjetnicima i freelancerima. Tako se pokazuje briga, a ne transparentima”, poručila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv smjene Siriščevića i Ivica Lovrić

Podsjetimo, najavljenoj smjeni Siriščevića pobunio se i Ivica Lovrić, nekadašnji pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, danas nezavisni gradski zastupnik. Tu temu komentirao je za Narod.hr.

>Hasanbegović: Obuljen Koržinek predlaže ‘kamilica-reciklažu postojećeg kazališnog zakona’

“Svjedočimo u proteklom desetljeću brojnim glazbenim događanjima u Lisinskom koja su bila na svjetskoj razini. Spomenimo samo neke najznačajnije među njima poput Berlinske filharmonije. Vidi se i da su milijuni kuna na računu Lisinskog. To znači da je i u vrijeme pandemije i potresa Dražen Siriščević uspio jako kvalitetno i na poslovnom, financijskom planu, voditi ustanovu. Nema nijedne ustanove u kulturi koja tako dobro posluje. Smijeniti ga je nerazumno”, kaže Lovrić u razgovoru za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da gradska vlast provodi svoju politiku “kad su u pitanju kulturne ustanove u Gradu Zagrebu – smjenjuju postojeće i postavljaju politički podobne. Imali smo već slučaj i u Muzeju Grada Zagreba, pa je ponavljan natječaj u Umjetničkom paviljonu, pa u Muzeju suvremene umjetnosti… Vidimo da je pročelnica za kulturu došla iz Rijeke, da je sad dovedena i njezina zamjenica iz Rijeke. Prema tome postavljaju se isključivo politički podobni kadrovi koji su bliski SDP-u i možemovskoj opciji, a ne gleda se njihov dosadašnji rad i kompetencije. Naravno, ako pogledate zagrebačke vikende, imali smo 15-16 kazališnih izvedbi u jednoj večeri, sad se to svede na 5-6. To je rezultat njihove kulturne politike.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.