Lovrić za Narod.hr: Smijeniti Siriščevića je nerazumno, postavljaju se kadrovi bliski SDP-u i Možemovskoj opciji

lovrić
Foto: faj, montaža narod.hr

Nakon što je najavljena smjena Dražena Siriščevića s čela Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, niz osoba iz svijeta glazbe i umjetnosti smatraju smjenu neosnovanom te pozivaju gradsku vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem (Možemo) da trenutačnom ravnatelju dozvole da završi svoj mandat. Protiv smjene Siriščevića pobunio se i Ivica Lovrić, nekadašnji pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, danas nezavisni gradski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjedočimo u proteklom desetljeću brojnim glazbenim događanjima u Lisinskom koja su bila na svjetskoj razini.  Spomenimo samo neke najznačajnije među njima poput Berlinske filharmonije. Vidi se i da su milijuni kuna na računu Lisinskog. To znači da je i u vrijeme pandemije i potresa Dražen Siriščević uspio jako kvalitetno i na poslovnom, financijskom planu, voditi ustanovu. Nema nijedne ustanove u kulturi koja tako dobro posluje. Smijeniti ga je nerazumno”, kaže Lovrić u razgovoru za Narod.hr.

“Oni već provode svoju politiku kad su u pitanju kulturne ustanove u Gradu Zagrebu – smjenjuju postojeće i postavljaju politički podobne. Imali smo već slučaj i u Muzeju Grada Zagreba, pa je ponavljan natječaj u Umjetničkom paviljonu, pa u Muzeju suvremene umjetnosti… Vidimo da je pročelnica za kulturu došla iz Rijeke, da je sad dovedena i njezina zamjenica iz Rijeke. Prema tome postavljaju se isključivo politički podobni kadrovi koji su bliski SDP-u i Možemovskoj opciji, a ne gleda se njihov dosadašnji rad i kompetencije. Naravno, ako pogledate zagrebačke vikende, imali smo 15-16 kazališnih izvedbi u jednoj večeri, sad se to svede na 5-6. To je rezultat njihove kulturne politike”, ističe Lovrić.

> Tko je izabrao novu ravnateljicu Umjetničkog paviljona Irenu Bekić, koja se bavi LGBT temama i migrantima?

“Tu je još jedna stvar bitna, dogradonačelnik Luka Korlaet pogoduje onima koji organiziraju Dane Orisa, međunarodni arhitektonski simpozij, koji su plaćali svake godine dvoranu određenu svotu novaca. Ove godine je Korlaet tražio od Siriščevića preko pročelnice da cijena bude 20 tisuća eura niža. Inače je organizator tih dana Korlaetov prijatelj Andrija Rusan. Siriščević nije htio sudjelovati u pogodovanju i onda vam slijedi smjena”, tvrdi Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Također, pročelnica za kulturu Emina Višnić tražila je da se HRT-u usluga korištenja dvorane naplaćuje manje. To je očito neki dogovor Možemovaca i HRT-a da se naplaćuje godišnje oko 130 tisuća eura manje. U pozadini poštenih i transparentnih Možemovaca skriva se pogodovanje“, dodao je.

“Pogledajte Umjetnički paviljon, gdje je bivša ravnateljica sjajno vodila instituciju i onda je politički nametnuta na mjesto ravnateljice osoba koja nema kompetencije za taj posao, ali je pripadnica opcije Možemo. Mislim da će Tomašević nastaviti i dalje u istom smjeru. Na nama je da ukazujemo na greške, ali s obzirom na prve dvije godine mandata teško mi je vjerovati da će se urazumiti“, poručuje Lovrić.

Tomaševićevo objašnjenje

Poznato je i objašnjenje gradonačelnika Tomaševića za ovu smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Promotrio sam taj prijedlog i vidio njegovo pismeno očitovanje na optužbe Upravnog vijeća koje mu se stavljaju na teret za određene nepravilnosti. Nepravilnosti su bile vezane za nepodnošenje Upravnom vijeću u pismenoj formi izvješća po radu, isto tako da su započeti radovi unutar koncertne dvorane koja je zaštićena, primjerice lunch bar unutar dvorane bez da se prethodno tražila suglasnost konzervatora, odnosno Gradskog zavoda za zaštitu spomenika u kulturi i prirode. I treće je bilo vezano za netransparentnu podjelu ulaznica u više navrata, o čemu je Državni ured za reviziju upozoravao Lisinski još od 2013. godine, a Siriščević je ravnatelj već 14 godina i to se nažalost nije razriješilo do danas.

> Tomašević potvrdio – Badovinac će biti nova ravnateljica MSU-a

I dalje imamo situaciju da se netransparentno dijele ulaznice. Konkretno, to je bilo kod Placida Dominga gdje je bilo više od 300 podijeljenih ulaznica, a bile su jako skupe za one koji su ih kupovali. Ti kriteriji nisu bili razjašnjeni i time se dalje kršilo uvjet Državnog ureda za reviziju koji je dao uvjetno mišljenje dvorani zbog toga”, pobrojao je zagrebački gradonačelnik u veljači razloge smjene.

Reakcija Siriščevića

Za smjenu ravnatelja Lisinskog glasala je većina Upravnog vijeća KD-a Lisinski; četiri su osobe bile za, a jedna osoba je bila suzdržana. Za HRT se sad oglasio i sam Siriščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od srca doista hvala svima na lijepim riječima podrške. One su dokaz da nisam radio uzalud i da nisam radio samo posao, nego gradio povjerenje. One su poruka svima da, budu li pošteno i odgovorno radili, a ja sam radio pošteno i odgovorno, da će to poštenje i odgovornost biti nagrađeno”, rekao je, istaknuvši zadovoljstvo porukama ohrabrenja i podrške.

> Lovrić za Narod.hr: Jasno je da je ovo dio antinatalitetne politike koju Možemo provodi

“To su i poticaji da ne odustanem i da se ne predam, i neću”, rekao je Dražen Siriščević. Lisinski je, inače, vodio 14 godina.

Pokrenuta je i aktivistička platforma za za podršku Siriščeviću, gdje se navodi da je neshvatljiva smjena pred kraj radnog vijeka. Ističe se i kako Siriščevića neće biti lako zamijeniti radi lošeg stanja kadrova u kulturi.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.