HRT: ‘Drske djevojke’ nisu jedino sporno, tu su Saša Broz, ‘afrikanist’, pristranost…

djevojke hrt
Foto: snimka zaslona, fah, wiki, montaža narod.hr

Posljednjih dana HRT se zapetljao u pokušaje opravdavanja emitiranja serijala ‘Drske djevojke’. Dvije epizode smo problematizirali, one koje veličaju “promjenu spola” i pobačaj. No, HRT je imao i drugih spornih poteza, a ovom prilikom podsjećamo na novije – poput veličanja prezimena Broz, slučaja ‘afrikanist’ i pristranosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promoviranje “promjene spola”

Spomenimo kako se u epizodi animiranog feminističkog serijala ”Drske djevojke” o Christine Jorgensen prikazanoj u prošlu subotu navodi da je Christine po rođenju ”proglašena dječakom” i nazvana George. Prikazuje se kako 1945. George služi vojni rok, ali je ”izoliran i pati”. Prikazana je i njegova ”promjena spola”, uzimanje hormona, a spominje se i operacija kao i dobivanje dokumenata.

Opisuju je kao ”simbol napretka medicine”. Piše knjigu i postaje pjevačica i predstavnica ”transrodnih osoba”, navodi se u epizodi.

Time se na nekritički način pristupa temi “promjene spola” i servira se takav prikaz djeci iako je riječ o invazivnom medicinskom tretmanu koju podrazumijeva neprestano uzimanje spolnih hormona, posljedice nisu dovoljni istražene, a da ne govorimo o operaciji koja podrazumijeva uklanjanje zdravih dojki, spolnog organa i rekonstrukciju novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Nastavak HRT-ovog petljanja: ‘Drske djevojke’ na TV vodiču i dalje označene kao dječja serija

> Tko su urednice odgovorne za serijal ‘Drske djevojke’, koji se prikazuje pet puta dnevno na HRT-u?

Poticanje negativnog stereotipa o Katoličkoj Crkvi i tradicionalnom braku u ‘Drskim djevojkama’

U prošlu nedjelju je pak, također pet puta na HTV3 od toga, prvi put u rano poslijepodne iza dječjeg programa, prikazana epizoda o životu militantne francuske feministice Thérèse Clerc. Ona je obavljala u svom stanu ilegalne pobačaje, a poslije je osnovala samoodrživi starački dom samo za žene nazvan prema Babi Jagi, liku iz slavenskih legendi koji – jede djecu.

U ovoj epizodi se stereotipno negativno prikazuje Katolička Crkva, a tradicionalan brak prikazuje se, sukladno feminističkoj mantri, kao tamnica za žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanje prezimena Broz

Na HTV-u je prošlog  tjedna gostovala redateljica Saša Broz, unuka Josipa Broza Tita i to u mozaičkoj emisiji “Kod nas doma”. Voditeljica Barbara Kolar benevolentno je Broz u razgovoru rekla: Više put si čula i dobila etiketu najpoznatije unuke na našim prostorima. Iako nisi u istoj branši u kojoj je bio tvoj djed Josip Broz, ali svejedno to prezime itekako s ponosom nosiš i danas”.

I ne, nije problem gostovanje jedne kazališne redateljice, ali kada hrvatska javna televizija, financirana pretplatom građana i sredstvima iz državnog proračuna, s ponosom ističe njezino prezime i djeda – to svakako postaje problem.

No ne misli Kolar da bi joj djedovo prezime bilo teret jer je isti bio komunistički diktator, čovjek odgovoran za jednopartijski sustav, likvidacije političkih protivnika, masovne likvidacije zarobljenih civila i vojnika u poratnim mjesecima 1945…?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> HTV-ova voditeljica s ‘ponosom’ ističe prezime Saše Broz, gledatelji ogorčeni: ‘HTV bunker jugoslavenstva’

Slučaj ‘afrikaniste’ iz afere Zambija

U siječnju gledatelje emisije Otvoreno šokirale su izjave Saše Ričkovića, koji je praktički relativizirao moguće kazneno djelo u aferi Zambija – trgovinu ljudima, odnosno djecom. Uz to, njegovo je dijete ranije završilo u Domu za odgoj djece i mladeži u karlovačkoj četvrti Banija zbog nasilja u obitelji. Na to nije reagirao ni voditelj, ni pravobraniteljica za djecu, diplomirana pravnica i nekoć zaposlenica u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica Helenca Pirnat Dragičević, a kad smo joj uputili pitanja o tome – potpuno je ignorirala taj dio.

Pitali smo HRT hoće li biti pokrenut stegovni postupak protiv urednika emisije(Damir Smrtić i Denis Latin) i hoće li biti otkaza zbog pozivanja Ričkovića u emisiju. Evo što su nam odgovorili:

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), ispunjavajući svoju ulogu javnog medijskog servisa profesionalno i nepristrano prati slučaj uhićenja osmero hrvatskih državljana u Zambiji.

U emisiji Otvoreno od 16. siječnja gosti su bili Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Diana Topčić-Rosenberg, osnivačica Adopte, udruge za potporu posvajanju, Lovorka Marinović, stručnjakinja za migracije i trgovinu ljudima i afrikanist Saša Ričković koji su iznijeli svoje viđenje situacije.

> U Otvorenom tzv. ‘afrikanist’ pravdao trgovinu djecom, priznao da je pomagao u kaznenom djelu, pravobraniteljica odšutjela

> Dijete ‘afrikanista’ iz Otvorenog zbog nasilja u obitelji boravilo u domu: Tko će na HRT-u snositi odgovornost za njegov poziv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT ‘nastoji pružiti relevantne informacije’

HRT ne zauzima stavove, već gledateljima nastoji pružiti relevantne informacije, a tako je bilo i ovog puta.

Također, HRT je tjedan dana prije također imao emisiju na istu temu u kojoj su gosti bili predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Pravnog fakulteta te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.”

Pristranost na HRT-u

U veljači je emisija Otvoreno bila posvećena pobjei grupe Let 3, poznatoj po blasfemičnim istupima, na Dori. Gosti su bili glazbeni kritičar Večernjeg lista Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš te urednik “Dore 2023” Tomislav Štengl.

“Veliki je značaj pobjede Leta 3 na Dori. Oni su otvorili prostor koji je kod nas godinama bio zatvoren, a vapio je za tim da se za njega čuje široka publika”, kazao je Horvat.

“Let 3 je sve ‘zapakirao’ odlično i mislim da su potpuno u krivu oni koji se bune i misle da Let 3 nije za Eurosong. Mislim da će Let 3 biti jedni od najnormalnijih, obzirom na vrijeme u kojem živimo”, kazao je Dragaš.

> Gledatelji kritiziraju ‘Otvoreno’ o Letu 3:’Tri osobe koje govore isto, a nijedna koja bi rekla nešto protiv. Vrhunsko novinarstvo’

“Poslušao sam sve pjesme i na prvu mi je loptu to bilo ‘Ovo je hit!’. Pjesma će izazvati reakciju. Kad dodate i scenski nastup – ona je uspjeh. To dokazuje i ovih pet dana. Ne pamtim da u domaćim i stranim medijima izlaze toliki članci o pobjedniku Dore – zovu konkurentske televizije, traže naše sadržaje. Reakcija je velika”, istaknuo je Štengl.

No, mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da je HRT u ovom slučaju jako pristran te da je pozvao samo jednu stranu koja hvali i uzdiže Let 3. Većina gledatelja smatra da HRT kao nacionalna i javna televizija treba biti nepristrana te u ovakvu emisiju pozvati goste različitih pogleda što u  spomenutoj emisiji nije bio slučaj.

HRT u emisiji U mreži Prvog – o pobačaju i prizivu savjesti bez druge strane

Smatramo neprihvatljivim da se u programu javne radiotelevizije koja je financirana javnim novcem i za koju su svi hrvatski građani obavezni plaćati mjesečnu pretplatu, nije dopustilo čuti i drugo legitimno mišljenje” na temu slučaja trudnice Mirele Čavajde, upozorila je udruga U ime obitelji u dopisu Hrvatskoj radioteleviziji prošle godine.

> Prekid života nerođene bebe Čavajde moguć je jedino feticidom: Što je feticid i kako postupak izgleda?

> Bolnica u Ljubljani za Narod.hr odgovara na pitanja oko feticida i njegove cijene

UiO je reagirala na HRT-ovu emisiju U mreži Prvog  o navedenom slučaju, a tijekom emisije jedna od gošći čak je zahvalila urednici što nije pozvala drugu stranu u emisiju. UiO je upozorila kako je “postupanjem urednice emisije U mreži Prvog učinjena zloporaba javnog medijskog servisa, koji financiraju hrvatski građani, kao sredstva zagovaranja zabrane priziva savjesti”.
> U ime obitelji: HRT u emisiji U mreži Prvog – o pobačaju i prizivu savjesti bez druge strane

Podsjetimo, javna televizija financirana kenovcem poreznih obveznika, od kojih godišnje preko RTV pristojbe zaradi oko 1,2 milijarde kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.