Od figuracije do apstrakcije: Izložba Jadranka Rebeca u Muzeju Mimara

Foto: Wikimedia Commons / Diego Delso

Izložba Jadranka Rebeca “Od figuracije do apstrakcije” na kojoj će se taj hrvatski slikar, prisutan na likovnoj sceni već četrdesetak godina, predstaviti recentnim i starijim radovima, otvorit će se u srijedu, 4. rujna, u Muzeju Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima povjesničara umjetnosti Nikole Albanežea, Rebec je stasao u vrijeme pune afirmacije minimalističkog i konceptualnog slikarstva, formiran sedamdesetih godina prošloga stoljeća u okruženju dinamične njemačke scene, te je odmah pristupio zamisli i shvaćanju jedinstvenosti slikarskoga prostora i predmetnosti slike na čemu je radio, svoje kompozicije.

U predgovoru izložbe ustvrdio je kako su kod umjetnika, ne samo forma, nego još izrazitije kolorizam, odnosno koloristički međuodnosi, dobili primarnu važnost. “Tom slikarskom svojstvu, kako sam ističe, prepušta da u biti nosi poruku na slici jer međusobna komunikacija boja daje slici napetost”, napomenuo je.

Albaneže smatra kako su kod tog autora reminiscencije na povijest umjetnosti te reference na likovne prethodnike, ali i na masovnu kulturu pa i kič, nepretenciozno i žovijalno prisutne jer “umjetnik koji zna oblikovati kaotičnost svijeta – uređivati ga, ali pritom ne pritezati prejako, jer u njega sklonost redu ne isključuje slobodu poteza – može si to lagodno dozvoliti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Autor se svojim se recentnim radovima – uz poneki osvrt na prethodne cikluse što pružaju uvid u genezu njegova rada – dostojno predstavlja hrvatskoj publici te potvrđuje kao predstavnik visoke likovne kulture koji se ne mora o njoj brinuti, niti dokazivati nekakvu vlastitu elitnu poziciju”, ocijenio je.

Jadranko Rebec rođen je 1946. u Zagrebu, a 1977. je diplomirao slikarstvo u Hamburgu, gdje predaje na likovnom fakultetu Sveučilišta primijenjenih umjetnosti.

Njegova izložba retrospektivnog karaktera će biti otvorena do 18. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.