Održana 565. Fašinada – tradicija vjerskog, turističkog i folklornog karaktera

Foto: fah

Tradicionalna Fašinada koja se održava u peraškom akvatoriju, održana je u petak 22. srpnja, pred zalazak Sunca 565. put.

Prvi put održana je 22. srpnja 1452. godine kada su braća Mortešić na hridi, škrpjelu, pronašli ikonu Bogorodice s Kristom, koja se danas nalazi na oltaru. Jedan od njih je izmolio ozdravljenje po zagovoru Blažene Djevice Marije. Nakon toga Peraštani su počeli gradnju umjetnog otoka i crkve na njemu – Gospe od Škrpjela. Nasipavali su kamenje i potapali brodove oko škrpjela kako bi stvorili otok. Do 1603. godine potopljeno je stotinjak brodova.

Prva kapela Gospe od Škrpjela sagrađena je 1484. godine, dok današnji oblik dobija nakon velikog potresa 1667. godine.

Od tada, pa do danas svake godine, u sumrak 22. srpnja vezane barke idu od Perasta ka Gospinom otoku, noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali otok. Ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove k otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju s obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

Kad prva barka, u kojoj je župnik, nekada predsjednik općine Perasta, danas lokalne zajednice i predstavnik Bokeljske mornarice, stigne do školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak. Barke zatim čine prsten oko Gospina otoka, simbolizirajući na taj način povezanost s Nebeskom Majkom i kamenje se baca u more.

Fašinada, od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra nacionalnog značaja.

Fešta “Fašinada” ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog turističkog i folklornog karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživjeti – kazao je za Hinu peraški župnik don Srećko Majić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h