Održano euharistijsko klanjanje ususret ređenju novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića

klanjanje
Foto: Dubrovačka Biskupija, Fotomontaža: Narod.hr

Euharistijsko klanjanje ususret ređenju novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu, 19. siječnja predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić. Na klanjanju su sudjelovali imenovani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, prenosi Dubrovačka Biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U molitvi pred Presvetim razmišljalo se o trima bogoslovnim krepostima vjeri, nadi i ljubavi, koje je novi biskup stavio u svoje biskupsko geslo, zatim o trima biskupskim službama propovijedanja, posvećivanja i upravljanja te o sinodalnim temama zajedništva, sudjelovanja i poslanja.

Razmatranja u Godini ‘Obitelj – Amoris letitia’ čitali su članovi obitelji Lujak, Tutman i Lale. Molitvu nakon svake cjeline razmatranja Gospodinu je uputio predvoditelj klanjanja.

Foto: Dubrovačka biskupija
Foto: Dubrovačka biskupija

Ponekad mnogo tražimo, a potrebno nam je malo

Osobnu molitvu tijekom klanjanja izrekao je i imenovani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović: ”Gospodine Isuse Kriste, umnoži nam vjeru, učvrsti nam nadu, usavrši nam ljubav. Stvorio si nas Gospodine i ti znaš što ćeš s nama. Daj da uvijek prepoznajemo tvoj poziv i vjerom odgovorimo na njega.” Istaknuo je kako ponekad mnogo tražimo, a potrebno nam je malo: ”Želimo uspjeti i ostvariti se u životu. Pomolili smo se ispred relikvija Tvojih svetaca i blaženika, oni su uspjeli i ostvarili su se u životu. Živjeli su kreposti – živjeli su vjeru, nadu i ljubav. “

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Glasnović posebno je molio za naše obitelji, za Dubrovačku biskupiju i sve njezine ljude, sinodalni hod, za papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, da budemo bližnji najpotrebnijima, siromašnima i svima onima koji nisu naučili primati ljubav te da Gospodin pomogne svima onima koji se muče s grijesima, manama i problemima. Zahvalio je za sva primljena dobročinstva i na kraju istaknuo: “Pomozi, Gospodine, svakom pojedinom i svima nama zajedno da budemo sveti, da ostvarimo naše poslanje”.

> Tumačenje biskupskog grba mons. Roka Glasnovića, imenovanog dubrovačkog biskupa

Foto: Dubrovačka biskupija

Župnik Lučić klanjanje je završio molitvom: „Gospodine Isuse, dobri pastiru, molimo te za služenje biskupa Roka da bude odsjaj tvoga lica i tvoje ljubavi za čovjeka. Neka bude nastavak tog tvog djela koje si na zemlji započeo povjeravajući apostolima da nastave hodati putevima ovoga svijeta navješćujući svima Očevo milosrdno lice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevanje je predvodio VIS Speramus koji su ovom prilikom i prvi puta izveli pjesmu nadahnutu geslom imenovanog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića. Glazbu i tekst napisao je Ivan Lučić.

Foto: Dubrovačka biskupija

Euharistijska klanjanja s nakanom molitve za novog biskupa održavaju se u tjednu od 16. siječnja u župama i crkvama Dubrovačke biskupije. Materijale za klanjanje pripremio je Pastoralni ured Dubrovačke biskupije.

Foto: Dubrovačka biskupija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.