Osumnjičeni migrant priznao palež katedrale iz 15. stoljeća u Nantesu: Obnova će trajati najmanje tri godine

epa08553437 Fire fighters brigade work to extinguish the blaze at the Saint Peter and Saint Paul Cathedral, in Nantes, France, 18 July 2020. The blaze that broke inside the gothic cathedral of Nantes 18 has been contained, emergency officials said. FRANCE OUT / SHUTTERSTOCK OUT

Francuski državni odvjetnik Pierre Sennes izjavio je kako je osumnjičeni migrant iz Ruande, koji je dobrovoljno radio kao čuvar u katedrali sv. Petra i Pavla u Nantesu, ipak priznao da je podmetnuo požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska policija je osumnjičenika već bila uhitila nakon požara, zbog proturječnosti u njegovom iskazu, ali ga je nakon toga oslobodila. Državni odvjetnik Pierre Sennes izjavio je tom prilikom kako osumnjičeni ipak nije umiješan u požar i da su razjašnjene sve nelogičnosti u njegovim prvotnim izjavama.

Rektor katedrale Hubert Champenois tada je rekao kako u migranta, koji je prije nekoliko godina došao iz Ruande u Francusku, „ima potpuno povjerenje“ kao i u ostalo osoblje.

39-godišnjak je ponovno priveden i ispitan, a trenutno se nalazi u pritvoru. Osumnjičenikov odvjetnik rekao je kako on „gorko žali zbog svojih postupaka“ te je dodao da je „priznanje za njega bilo oslobođenje“. Istaknuo je da surađuje s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna koliko će koštati obnova uništenih i oštećenih orgulja, vitraja i slika, ali je francuski premijer Jean Castex izjavio da će država „potpuno sudjelovati u rekonstrukciji“, objavio je Kathpress prenosi IKA.

Podsjetimo, veliki požar izbio je u 18. srpnja u katedrali u zapadnom francuskom gradu Nantesu i uništio vitraje i orgulje te građevine iz 15. stoljeća. U katedrali su izbila tri požara i ovaj incident se istražuje kao kazneno djelo. Deseci vatrogasaca požar su stavili pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja.

Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre-Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale. Izbio je iza orgulja koje su potpuno uništene i popucali su vitraji s prednje strane katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna koliko će koštati obnova uništenih i oštećenih orgulja, vitraja i slika. Obnova katedrale iz 15. stoljeća trajat će najmanje tri godine, rekao je glavni arhitekt Pascal Prunet.

Katedrala je bila djelomično uništena u Drugomu svjetskom ratu tijekom bombardiranja, a požaru 1972. potpuno je razoren krov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.