Otac Andreja Plenkovića dobio titulu professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu: Jedan glas protiv

Foto: snimka zaslona, SpeedyGonsales (commons.wikimedia.org), fah; fotomontaža: narod.hr

Umirovljeni profesor komunikologije Mario Plenković, otac hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu dobio je u utorak titulu počasnog professora emeritusa toga sveučilita, potvrdio je rektor Damir Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Mario Plenković, otac hrvatskog premijera, kojega rektor Boras predlaže za profesora emeritusa?

Plenković je izglasan uz jedan glas protiv i jedan suzdržan, kazao je Boras Hini.

Prijedlog za dodjelu titule dao je sam Boras na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 11. lipnja, navodeći kako je riječ o pioniru komunikacijskih znanosti i osnivaču glavnog informatološkog časopisa, uglednom sveučilišnom profesoru, (ko)autoru 16 znanstvenih, monografskih, uredničkih, stručnih i projektnih studija, te oko 740 bibliografskih jedinica, znanstvenih, stručnih i publicističkih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras: Označio je današnje grafičko-komunikativno vrijeme

“Kao komunikolog sustavne grafičke komunikacije, Mario Plenković označio je današnje grafičko-komunikativno vrijeme kao novi vremenski komunikacijski prag čovjekove humane vizualne komunikacije”, ističe među ostalim Boras u prijedlogu.

Na sjednici u utorak 9. srpnja, Senat Sveučilišta u Zagrebu njegov je prijedlog izglasao s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim. Prema medijskim napisima, odluci se usprotivila Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta, a suzdržan je ostao njezin kolega s istog fakulteta Neven Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilniku, počasno zvanje i titula professor emeritus dodjeljuje se umirovljenom redovitom profesoru Sveučilišta u Zagrebu u trajnom zvanju, a predloženik za izbor u to počasno zvanje mora imati, uz ostalo, posebne zasluge za razvitak i napredak Sveučilišta te priznati međunarodni i domaći znanstveni, odnosno umjetnički, stručni i pedagoški doprinos te bogatu publicističku djelatnost.

Tko je Mario Plenković?

Mario Plenković rođen je 23. studenog 1947. u Svirču na Hvaru. Na Sveučilištu u Zagrebu 1976. stekao je naslov magistra informacijski znanosti, a 1978. doktora informacijskih i organizacijskih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko djelovanja Marija Plenkovića postoje različiti suprotstavljeni pogledi.

Jedni, naime, tvrde da je otac hrvatskog premijera 1970-ih i 1980-ih kroz svoje medijsko djelovanje omogućio premoć novinara lijeve orijentacije u demokratskoj Hrvatskoj, dok drugi tvrde da je Mario Plenković zapravo oduvijek bio distanciran od komunističkih krugova te da je još u Jugoslaviji bio hrvatski domoljub.

“Na Fakultetu političkih znanosti pripadali smo prohrvatskoj struji. Mario je domoljub i Hrvat”, rekao je Zdravko Tomac Ivici Radošu za Večernji list.

Kako piše Večernji list, Mario Plenković u vrijeme socijalizma “nije pripadao vladajućim komunističkim strukturama, ali je radio razne poslove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezanost s komunističkom nomenklaturom?

Neki pak mediji upravo na temelju zaposlenja koja je Mario Plenković obavljao 1970-ih i 1980-ih pretpostavljaju njegovu povezanost s komunističkom nomenklaturom.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća, radio je u uredu generalnog direktora Televizije Zagreb kao šef kabineta. Tu je najprije bio suradnik Franka Wintera. Među ostalim, bio je i savjetnik Josipu Grubišiću Ćabi, jednom od moćnih direktora Radio Zagreba. Express tvrdi da je Mario Plenković “nakon 1971. bio suradnik Branka Puharića, kojeg je Partija poslala na TV Zagreb da ‘sredi stanje’”.

U jednome drugom članku isti tjednik navodi kako su i Puharić i Winter i Plenković “bili povjerljivi ljudi Centralnoga komiteta Saveza komunista Hrvatske”, ističući da je Puharić bio član užega rukovodstva Saveza komunista Hrvatske 1978- 1981, jugoslavenski ambasador u Poljskoj 1986-1990. te saborski zastupnik 1990- 1992. te da je Winter niz godina bio u diplomatskoj službi SFRJ.

Na tom tragu, Slobodna Dalmacija je u lipnju 2016., uspoređujući Andreja Plenkovića s tadašnjim predsjednikom SDP-a Milanovićem, objavila sljedeći navod, pripisujući ga neimenovanom izvoru iz Ministarstva vanjskih poslova: “S obzirom na obiteljski background moglo se očekivati da će Plenković čiji je otac Mario imao niz istaknutih dužnosti nakon sloma Hrvatskog proljeća biti nekako bliži SDP-u, kao što se za Milanovića, s obzirom na to da mu je otac Stipe radio u uredu Vlatka Pavletića, vjerovalo da je HDZ-ovac”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.