Otvoren 10. Vukovarski filmski festival

Foto: Fah

Projekcijom pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala Karlovyh Vary, mađarskog filma “Ovo nije moje vrijeme” redatelja Szabolcsa Hajdua i kratkometražnog filma hrvatske redatejice Jasne Nanut “Igra malog tigra”, u Vukovaru je u ponedjeljak otvoren 10. Vukovarski filmski festival, a do 27. kolovoza premijerno će se prikazivati najbolji recentni europski i svjetski filmovi s istaknutih međunarodnih festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će se održavati na deset lokacija u četiri grada – po prvi puta u Osijeku, te u Valpovu, Belom Manastiru i na lokaciji Vučedola.

U nazočnosti brojnih posjetitelja i uzvanika, među kojima su bili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministri u tehničkoj Vladi Zdravko Marić i Tomislav Tolušić te predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera na skorašnjim parlamentarnim izborima Andrej Plenković, festival je otvorenim proglasio ministar kulture Zlatan Hasanbegović.

Ministar kulture je poručio kako je Vukovarski filmski festival u deset godina postojanja sazrio i pretvorio se u ugledan filmski festival prepun zanimljivih filmskih ostvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nešto što je započelo kao entuzijazam pojedinaca preraslo je u pravu stvar i festival koji je postao jednim od ponajboljih u Hrvatskoj”, kazao je Zlatko Hasanbegović.

O kvaliteti toga festivala govori i činjenica da je Vukovar film festival dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta unutar europske strategije za podunavsku regiju – Danube Region Strategy, naglasio je.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podsjetio je na početke festivala i projekcije koje su se održavale na teglenici na Dunavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj je festival u Vukovar donio jednu novu energiju i Vukovarci s njim žive cijelo ljeto, nestrpljivo ga iščekujući”, kazao je Penava.

Novitet program dokumentaraca “Odabrao Đelo Hadžiselimović”

Direktor Vukovarskog filmskog festivala Igor Rakonić najavio je da će na festivalu biti prikazano 90-tak filmova u 13 kategorija, dok će se nagrade dijeliti u njih tri. Posebice se zahvalio nekadašnjoj vukovarskoj gradonačelnici Zdenki Buljan, koja je, kako je rekao, dok se nalazila na čelu grada Vukovara, prepoznala i podržala Vukovar film festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao novitet ove je godine uveden program “Odabrao Đelo Hadžiselimović”. Riječ je o uglavnom dokumentarnim filmovima koji će prikazivati na panoramskom brodu Bajadera u plovidbi Dunavom.

Od dugometražnih igranih filmova, gledatelji će imati prigodi pogledati i zlatnom palmom ovjenčan “Ja, Daniel Blake” redatelja Kena Loacha, te novi film Woodyja Allena, ljubavna komedija “Cafe Society”, kao i još jedan canneski laureat, film “Kapetan Fantastični” za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu “Izvjestan pogled”. Iz canneske glavne konkurencije stiže i “Toni Erdman” Maren Ade.

Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.