Otvorena izložba fotografija ‘Pustinja Blaca – kulturni krajolik’

Izložba “Pustinja Blaca – kulturni krajolik”, na kojoj je predstavljeno šezdesetak fotografija prirodnih ljepota tog lokaliteta na otoku Braču, otvorena je u petak u palači Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba, nastala u suradnji bračkog Centra za kulturu, Ministarstva kulture i Splitsko-makarske nadbiskupije, podijeljena je u dva dijela. Prvi dio obuhvaća fotografije Aleksandra Kukeca, Živka Bačića i Kristijana Brkića nastale do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a drugi dio izložbe prikazuje zaštitne radove izvedene u Blacama od 2007. do 2015. godine.

Pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban istaknula je otvarajući izložbu kako je Pustinja Blaca iznimno važna za očuvanje krajolika i kulturno-povijesnih vrijednosti. Napomenula je da je Eko-muzej “Pustinja Blaca” kandidiran za Europsku nagradu za zaštitu krajolika.

“Ove godine je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s bračkim Centrom za kulturu uspješno prijavila kandidaturu Eko-muzeja ‘Pustinja Blaca’ za nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika. Eko-muzej ‘Pustinja Blaca’ prvi je hrvatski kandidat za tu prestižnu nagradu”, rekla je Šaban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je Blaca kulturno dobro na nacionalnoj tentativnoj listi za upis na Listu svjetske kulturne baštine i jedan od projekata koji se pripremaju za financiranje iz EU fondova.

“Nadamo se da nije daleko dan kada će obnovljena Pustinja Blaca predstavljati ponos hrvatske i europske kulturne baštine ne samo kao turistička znamenitost, nego i kao znanstveni i edukativni centar u kojem će se proučavati održivi razvitak Mediteranskog podneblja”, rekla je Šaban.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture Radoslav Bužančić istaknuo je da je planirana revitalizacija sela u Blacama, gdje nema struje ni vode, te pretvaranje tog prostora u, kako je rekao, jednu od najvažnijih turističkih atrakcija našeg podneblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Blaca bi trebala postati novi opservatorij za astronomiju te mjesto za proučavanje subatomske fizike, o čemu se već pregovara s našim sveučilištima”, rekao je Bužančić.

Istaknuo je da je Pustinja Blaca sigurna za posjetitelje jer je u proteklih nekoliko godina uklonjeno više od 500 tona stijena koje su prijetile da se obruše s planine.

Proteklih nekoliko godina u Blacama je provedena sanacija stijene iznad muzejskih zgrada, a ti su radovi bili složeni s tehničkoga i sigurnosnog aspekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban u izjavi novinarima objasnila je da je prije nekoliko godina odronjena stijena uništila muzejske krovove te su Blaca zatvorena za turiste jer su se ti odroni morali sanirati.

“Sanacijski radovi obavljani su uz pomoć helikoptera koji su prevozili namještaj, primjerice ormare i klavire, koji je vraćen u Blace nakon obavljene sanacije. Sve stare grede izvađene su i nakon sanacije su vraćene. Isto se dogodilo i s kamenim podom. Restauratori su uložili golem trud”, objasnila je Šaban.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić istaknuo je na otvorenju izložbe kako bogatstvo kulturne baštine u toj pustinji nadilazi Brač. “Ovu izložbu treba iskoristiti da se Blaca vrednuje u dimenziji naše kulturne baštine te da se javnost upozna za bogatsvom prirodnoga i kulturnog krajolika Blaca”, rekao je nadbiskup Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.