Otvorena izložba i predstavljen dokumentarni film o Susretu katoličke mladeži Dubrovnik 2014

Otvaranjem izložbe fotografija Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) Dubrovnik 2014., nakon kojeg je uslijedilo premijerno prikazivanje dokumentarnog filma SHKM Dubrovnik 2014. u produkciji izdavačke kuće Laudato, u subotu 15. studenog u samostanu sv. Klare u Dubrovniku, organizatori Susreta željeli su još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog veličanstvenog događaja u Dubrovačkoj biskupiji u travnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica programa bila je tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a, a danas pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ana Marčinko koja je izrazila zadovoljstvo zbog ovog okupljanja i prisjećanja na posebne trenutke koji su se dogodili, za koje je kazala da su „bili plod našeg višemjesečnog rada, a cijela naša biskupija osjećala se kao jedna velika obitelj“, naglasivši i da je Susret bio ne samo poticaj za duhovno buđenje, već i buđenje zajedništva cijele biskupije.

Predsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić prisjetio se prve konferencije za medije SHKM-a gdje je naglašeno da je cilj i smisao Susreta zajedništvo u vjeri, svjedočanstvo vjere i osobni rast u vjeri, nakon čega je kazao: „Ove fotografije i film svjedoče da je taj cilj postignut. Dogodilo se zajedništvo, dogodio se rast vjere i dogodilo se svjedočanstvo vjere koje su ti mladi dali u ovom našem Gradu i na cijelom području naše biskupije, u svakoj župi u kojoj su bili smješteni!“ Zahvalio je svima na njihovom doprinosu u održavanju Susreta.

Biskup Uzinić kazao je da mu je drago da su se svi opet okupili kako bi „prizvali u sjećanje lijepe trenutke ne samo ona dva dana, nego i trenutke cijele godine koja nas je ujedinila u zajedništvu oko jednog važnog Susreta“. Kazao je i da ako će to biti samo događaj koji je prošao i ostao u sjećanju, onda nije napravljeno ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je okupljene da SHKM bude „poticaj svima nama da se više zauzmemo, da aktivnije radimo, da se povezujemo, jer onda to ima smisla!“ Zahvalio je u ime Dubrovačke biskupije svima koji su na bilo koji način doprinijeli Susretu, nastavivši: „Mladima neću zahvaliti, već želim u njihovo ime zahvaliti. Ovaj Susret je Susret naših mladih, oni su bili pravi domaćini.“ Naglasio je i da otvaranje izložbe i promocija filma nisu kraj SHKM-a, nego se on nastavlja sve do hodočašća mladih Dubrovačke biskupije u Rim i susreta s papom Franjom.

Autor izložbe fotografija Dean Tošević prenio je dojam s priprema, ali i samog Susreta, napose oblačnog i kišovitog subotnjeg jutra, koje ipak nije pokvarilo raspoloženje. Posebno su ga kao fotografa oduševila nasmijana lica tisuća mladih koja su bila snažnija od kiše. „Pošto ne postoji nekakav akumulator u koji bi se taj osmjeh i zadovoljstvo spremili, upravo to pokušava ova izložba!“

Ksenija Abramović, direktorica Laudata u čijoj produkciji je nastao film o SHKM-u, čestitala je organizatorima na izvrsno organiziranom SHKM-u koji je „bio najljepša duhovna dubrovačka proljetna igra“, kazavši da je riječ o Susretu koji je bio dar cijeloj Hrvatskoj i koji je kamera morala zabilježiti, a plod te potrebe je film koji se ovdje prikazuje. Kazala je da je Susret bio ohrabrujući prizor života koji daje nadu i ohrabruje pogled u budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Uzinić podijelio je zahvalnice zaslužnima za održavanje Susreta, a mnogobrojni uzvanici pokazali su još jednom kako je riječ o događaju koji je uvelike nadišao okvire crkvenog i vjerskog događaja, te postao događaj koji je ujedinio i povezao cijelu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.