Otvorena izložba slika “Mare Adriatico – priroda, mit i kultura”

Foto: hdlu-zagreb.hr

“Mare Adriatico – priroda, mit i kultura”, izložba skupine umjetnika organizirana u suradnji s Hrvatsko-talijanskim društvom, otvorena je u utorak u Europskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S djelima živopisnog kolorita mediteranskog ozračja, posvećenima Jadranskom moru i zemljama u njegovom okruženju, predstavilo se petnaest umjetnika iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb – Ana Cerovski, Antonija Cesarec, Andreja Dujnić Žmirić, Juraj Jonke, Morana Jugović, Denis Kaplan, Ivana Kolić, Branka Kopeti, Hrid Matić, Danko Merin, Višnja Peter, Maja Rajhenbah, Duje Šuvar, Petar Vidak i Mladen Žunjić.

Umjetnica Krešimira Gojanović kaže kako na tim slikama gledatelj uranja u jedan arhetipski Univerzum sastavljen od vode, vjetra i soli, “zaviruje u uske uličice koje okružuju starinske, primorske kamene kuće kao na slici Višnje Peter, ili prati tok boje na površini venecijanskih kanala, koji se prožima sa polumjesečastim obrisima gondola na slici Petra Vidaka”.

”Izgubljeni grad Pompeji” Mladena Žunjića u mrko crvenim bojama dočarava materičnost vulkanske zemlje, ispunjene ruševinama starih hramova, a ”Ljeto u Toscani” Andreje Dujnić Žmirić predstavlja prizor unutar kojega se koloristički suprotstavljaju zlaćena žitna polja u perspektivi s poljima ljubičaste lavande, ustvrdila je Gojanović u predgovoru kataloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, Danko Merin u meditativnom plavetnilu istražuje putanje ribljih jata, a Ana Cerovski svijet ispod površine, Branka Kopeti ocrtava bodljikavo, ružičasto-crveno tijelo škarpine, dok Antonija Cesarec prikazuje susret brodova na pučini u plavičastoj izmaglici sumraka.

Juraj Jonke slika hobotnicu, Duje Šuvar dinamičnu kompoziciju drvoreda na Zadarskoj rivi, Denis Kaplan nebo i more prikazuje u žarkom srazu toplih i prigušenih boja, Morana Jugović u labirintu prepletenih mreža otkriva riblja tijela, dok mljetski pejzaži Hrida Matića donose večernji smiraj.

“Brodica Ivane Kolić uljuljkuje nas u snovitu atmosferu bonace, a Maja Rajhenbah u neopterećenoj igri boja prikazuje malu barku, nasukanu na plaži ispod cvijeta oleandera”, napomenula je Gojanović, opisujući izložbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U različitim viđenjima i kompozicijama ovih prikaza naslućuje se bezvremeni prostor, gdje se umjetnička imaginacija stapa sa impresijama iz prirode i kolektivnim sjećanjima na vječni susret čovjeka i mora, prožimanje temeljnih elemenata u energetskom plesu neba, sunca, vode i kamena”, zaključila je.

Izložba “Mare Adriatico – priroda, mit i kultura” ostaje otvorena do 27. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.