Otvorena izložba slika i skulptura iz privatne kolekcije Davora Vugrinca

Izložba “Kolekcija Vugrinec – remek-djela hrvatske moderne”, na kojoj je prvi put na jednom mjestu predstavljeno pedesetak slika i skulptura nastalih od kraja 19. stoljeća do 1945. godine, a dio su vrijedne privatne kolekcije hrvatskog nogometaša i najboljeg strijelca HNL-a Davora Vugrinca, otvorena je u četvrtak u Umjetničkom paviljonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vugrinčeva kolekcija, jedna je od najatraktivnijih s područja hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, a riječ je o reprezentativnim djelima hrvatskih umjetnika moderne. Počinje od Nikole Mašića, prvog etabliranog domaćeg i dosljedno školovanog slikara te najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke šarene škole, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića ili Otona Ivekovića, preko muenchenskih đaka koji ostvaruju puni izraz hrvatske moderne umjetnosti Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, do praške skupine, Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Vilka Gecana.

Vugrinčeva kolekcija već je s pojedinim djelima izlagana na raznim retrospektivama, a ovaj postav donosi, među ostalim, “Tri gracije” Miroslava Kraljevića, “Penelopa” Bele Čikoša Sesije, “Magdalen” Milivoja Uzelca, “Žena s vrčem” Omera Mujadžića, “U zatišju” Ferde Kovačevića, “Vrijes” Celestina Medovića, “Akt” Jurja Plančića, “Maškerata” Frana Šimunovića, “Akt s leđa” Ljube Babića.

Igor Zidić, autor izložbe i likovnog postava ustvrdio je na otvorenju kako je u Vugrinčevoj kolekciji najmanje dvadesetak djela bez kojih se ne mogu napraviti ozbiljnije izložbe tog razdoblja hrvatske umjetnosti. Svaka privatna kolekcija ujedno je i naša zbirka jer sakuplja ono što bi se inače rasulo, istaknuo je Zidić, dodavši da kolekcionarstvo nije jednostavan posao ili hobi jer nema dobrog kolekcionara koji nije inteligentan, nema dobro oko ili strast prema onome što radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.